Поборниците на сурова храна сметат дека варењето или било каква термичка обработка на храната ги уништуваат ензимите во неа, и дека суровата храна дава повеќе енергија, намалува телесна тежина и олеснува варење. Концептот на суровата храна се потпира на теорија според која е храна од билното потекло во незиното најосновна состојба ( необработена и не варена ) е најкорисна и најздрава за нашето тело. Поред тоа што е многу здрава, сурова храна поттикнува губење на телесната тежина – ензимите помагаат на телото да ефикасно е претвори храната во енергија, намалувајќи го чувството за глад и потреба за консумирање вишокот на храната.
Сурова храна го зајакнува имунитетот, не штити од различни заболувања, ја чисти кожата и косата, намалува ризик од срцеви заболувања и заболувања на крвните садови. Тренд на сирова храна во последните неколку години поприми големи размери, посебно во Америка, каде што се опишани голем број на случки на излечени од тешки болести исклучиво со помош на исхрана базирана на сурова храна. За ова се напишани бројни книги, а во светот постојат ресторани и клубови кои пропагираат овој вид на исхрана.
Сочувајте ги хранливите состојки
При подготовката на храна избегнувајте да го лупите зеленчукот затоа што се голем број на хранливите состојки наоѓаат во главно под кората. Наместо тоа, очистете ја кората со четчето за зеленчук по силен млаз на студена вода, а овошјето измиете го непосредно пред јадење за да го спречите загубата на витамини. Не го сечете зеленчукот на помали парчиња бидејќи на тој начин неговата свежина изложувате на воздух, а така се уништуваат хранливите состојки. Сурова храна овозможува неограничено консумирање на зелен зеленчук во која спаѓаат се од зелена салата па до зелка, спанаќ и брокулата. Зеленчук со зелени лисја е одличен извор на бета – каротен, витамин Ц, фолна киселина, а чинија со салата има мала калориска вредност. Наместо различни преливи, добар начин да ја збогатите Вашата салата е да и додадете вкусно и разнобоен зеленчук, како што се морков, домат и пиперка.
Здравје од варената храна
Сурова храна содржи ензими кои помагаат при варењето. Меѓутоа, кога храната се вари тие ензими се уништуваат, а некои научници мислат дека се уништените ензими претвораат во слободни радикали кои се предизвикувачи за прерано стареење и различни заболувања. Поборници за сирова храна константно истакнуваат да се со варењето на високата температура уништуваат околу 50 проценти протеини во храната, и се губи исто така 50 и 80 проценти витамини и минерали. Сурова храна може да биде многу поздрава од варената храна и со право заслужува почесно место во секоја здрава исхрана. Кога малку подобро ќе размислете, ќе разберете дека јадеме сурова храна и повеќе отколку што ми8слеме. Млеко, сирење, овошје, салати, јатки … Значи, факт е да суровата храна е многу поразновидна отколку што ни се на прв поглед чини.
Неговото величество овошје
Сурова храна и зеленчук содржат витамини кои му помагаат на телото и мозокот да правилно функционираат. Така е голем број од овошјето богато со витамин Ц, а кајсии, папаја, диња и манго содржат и големи количества на бета – каротен кое телото го претвора во витамин А. Двата витамини се силни антиоксиданси кои помагаат во заштита на мозокот и телесните клетки од штетното влијание на слободните радикали. Од овошјето добиваме и корисни количини на фолна киселина и диетални влакна кои помагаат кај работата на цревата и го намалува холестеролот. Поред тоа, сурово овошје, исто како и зеленчукот, идеални се за ужина помеѓу оброците. Преминување на режим на сурова исхрана може да биде многу тежок и затоа не се потребни драстични промени.