Почетна / Активен живот / Зумба фитнес – вежбај и забавувај се!

Зумба фитнес – вежбај и забавувај се!

Зумба фитнес се одржува на преку 40 000 локации во 72 земји, а основното правило на зумба фитнес е: Забавувај се и вежбај! Зумба програмата го комбинира латино танц со фитнес движење, така да поред стандардниот тренинг можете да ги научите и плесните движења, но и да се одлично забавувате. Не се грижите, не е потребно да бидете професионален танчер за да се впуштите во нова фитнес авантура, потребно ви е само желба. Секој може да проба зумба фитнес, затоа што чекорите не се тешки, а со самото повторување се доаѓа до бараниот ефект. Со фитнес зумба се активираат мускулите на целото тело, големо внимание му се дава на задникот, бутините и стомакот.

Како се почна?

Бато Перез, фитнес тренер на славните личности, започнал со неговиот фитнес концепт инспириран со латино музика во родната Колумбија во средина на деведесеттите години. Еден ден разбрал дека ја заборавил музиката потребната за часот по аероби, па единствената опција му била да вежба уз музика која ја има во колата – традиционална латино салса уз која пораснал. Додека импровизирал движењата, создадел сосема нов и забавен фитнес програм. За брзо време неговите часови по фитнес, комбинирани со латино музика, станаа најпопуларни во регионот.

Вежби уз латино ритам

После големиот успех во Колумбија, Бето со двајца пријатели основува 1999 година глобална компанија заснована на психологијата на зумба фитнес, а три години потоа почнува соработка и со познатата мултимедијална компанија и на светско ниво продава милиони DVD – а. Кога разбраа дека дисковите се продаваат фантастично, додоја на идеја да почнат да ги обучуваат тренерите. До 2006. Беше преку 20 000 зумба инструктори во светот, а денес зумаба фитнес е застапен во Мексико, Јапонија, Кина, Италија, Шпанија, Америка, а од таму и во наши Балкански земји.

 

Проверете и

Што треба да се јаде пред и после вежбање

Доколку внимаваме на тежината и оджување на витката линија, некогаш исклучивото практикување на редовна физичка ...