Почетна / Совети за здравје / Здравствени бенефиции од Bromelain, лек за астма, лек за подобро варење на храната …

Здравствени бенефиции од Bromelain, лек за астма, лек за подобро варење на храната …

Bromelain е протеолитички ензимски комплекс кој се добива од плодот, а во поголеми концентрации од кората на ананасот (Ananas comosus). Тој има способност да хидролизира и да разгради широк ранга на протеини во кисела или базна средина.

Изолиран од 1800 тите, бромелаинот може да игра важна улога во дигестијата, неговите својства помагаат да се користи како агент во лечење на рани и превенција на болести.

Што прави бромелаинот?

Првенствено, улогата на бромелаинот е разградување на протеините. Оваа е особено важно затоа што голем дел од храната која секојдневно ја консумираме содржи големи количини на протеини кои не биле комплетно термички обработени, а со самиот процес уништени биле многу природни ензими од храната. Како протеолитички ензим им помага на дигестивните механизми во редуцирањето на големите комплексни протеински молекули во мали единици на пептиди или индивидуални аминокиселини.
Овие мали компоненти се круцијални за производството на мускули, невротрансмитери и други молекули базирани на протеините кои телото ги произведува. Многу од бенефитете на бромелаинот се базирани на абсорпцијата на ензимот во тенкото црево, а оваа абсорпцијата овозможува систематски бенефити како редуцирање на воспаление и црвенило.

Кои се здравствените бенефити од користењето на бромелаинот?
Во Јужна Америка, бромелаинот се користел со децении за редуцирање на дигестивните проблеми и при вознемирен желудник и црева.
Се смета дека бромелаинот е биолошки најактивен од сите дигестивни ензими, и за разлика од други дигестивни ензими лесно и во големи количини се апсорбира во организмот. Како силен анти-воспалителен агент, бромелаин драматично го намалува постоперативниот оток, помага при третманот и опоравувањето од мали повреди, особено изметување (исчашување) и деформации, повреди на мускулите и значително ја намалува болката и чувствителноста кои ги придружуваат спортските повреди.

Примената и придобивките од бромелаин може да бидат повеќекратни:

 • го забрзува и подобрува варењето на храната, ја подобрува апсорпцијата и метаболизмот на хранливи материи
 • ги ублажува симптомите на респираторни заболувања (воспаление на синусите, астма, хроничен бронхитис)
 • ја подобрува циркулацијата
 • го забрзува заздравувањето на раните и постоперативно закрепнување
 • анти-воспалителен ефект при ревматоиден артритис, ги ублажува болките во грбот
 • ги олеснува симптомите на ПМС
 • го намалува ризикот од срцев и мозочен удар
 • ја поттикнува мускулната контракција
 • спречува појава на рак
 • превенција од појава на на чир во желудникот
 • го смалува апетитот
 • помага при борбата против хемороиди, менструални болки, автоимуни нарушувања и колитис при присуство на чир
 • го спречува прилепувањето на тромбоцити што доведува до затнување на крвните садови, особено во артериите
 • се користи како агент кој го спречува разредувањето на крвта и го спречува нејзиното згрутчување.
 • Бромелаинот го забавува срцевиот ритам и го намалува крвниот притисок.

  Кој е најдобриот извор на Bromelain?
  Ви го препорачуваме BROMELAIN на Now Foods,  eден од најпознатите биоактивни ензими. Содржи формула со целосен спектар на дигестивни ензими кои помагаат при дигестијата на масти, протеини, шеќери, јаглехидрати, овошје, и различни извори на храна.
  Овој производ има ознака за GMP квалитет и е дел од спректрумот на производи на Now Foods, бренд кој се залага за природни сумпленти со врвен квалитет и ефект врз здравјето.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...