Почетна / Фитнес и аеробик / Затегнете ги мускулите на рацете

Затегнете ги мускулите на рацете

Иако со месеци се трудите опуштените мускули на трицепсот да ги доведете во ред и без срам во потребна прилика ги покажете Вашите убави раце, никако да дојдете до целта. Секој пат кога и да се погледнете во огледало, паѓате во очај поради опуштените мускули на Вашите раце. Клучната работа е да стекнете совршено затегнати мускули секако се целните вежби за одреден дел на мускулатурата, кои ќе ви препорача професионален тренер. За да Вашите раце, надлактицата, бицепсот и трицепсот изгледаат совршено, во програм на тренинг воведете вежби за рамената.

Спортистите кои редовно вежбаат обично ја занемаруваат задната ложа рамената, и со тоа прават голем пропуст. Вашите надлактици ќе изгледаат како нацртани само ако со тренинг јасно дефинирате дел помеѓу рамената и триглавиот мускул на надлактицата ( трицепс ). Најдете тегови кои тежат од 1,5 до 2 килограми

Сите вежби правете ги по три серии по десет повторувања. Како што ќе влегувате во форма, така постепено  зголемувате бој на повторување во секоја серија.

  1. Земете ги теговите во двете раце. Заземете став така што ќе ги раширите нозете во ширина на колковите и малку свиткајте ги колената. Наведнете се напред така да Ви телото биде во паралелна линија со подот. Свиткувајте ги рацете во лакотот и привлекувајте ги кон телото, па потоа испружете ги зад телото со дланките свртени нагоре.
  2. Вратете се во почетната позиција. Во вежбата која следува свртете ги рацете со дланките кон подот. Повторувајте ја вежбата наизменично вртејќи ги дланките нагоре и надолу.
  3. Мускулите на задниот дел на рамото активирајте го така што ќе заземете положба стоејќи и раширете ги нозете во висина на колковите. Со двете раце држете ги теговите со иста тежина. Испружете ги рацете и свиткувајте ги лактовите под прав агол, така да надлактицата биде во вертикална линија во однос на подот. Не движете ги надлaктиците туку спуштете ги теговите до нивото на рамената. Вратете се повторно во почетна положба.
  4. Поставете две равни клупи, паралелно една наспроти друга, на околу метар растојание. Седнете на една и фатете се за незините краеви. потпрете се со рацете и кревајте ги нозете на друга клупа, така да остатокот од телото виси помеѓу клупите. Префрлете ја едната нога преку другата. Полека спуштајте го телото кон подот така што ќе ги свиткувате лактовите се додека надлактицата и подлактицата не формираат прав агол. Не се спуштајте пониско од агол од дваесет степени, затоа што така можете да ги истегнете рамената. Застанете на кратко во долната положба, па потоа вратете се во почетна положба така што ќе ги исправете рацете.

Проверете и

Што треба да се јаде пред и после вежбање

Доколку внимаваме на тежината и оджување на витката линија, некогаш исклучивото практикување на редовна физичка ...