Почетна / Совети за здравје / Високиот холестерол влијае врз памтењето

Високиот холестерол влијае врз памтењето

Високото ниво на холестерол и повишениот крвен притисок кај средновечните луѓе не се само фактори за појава на срцеви болести, туку и заразвој на когнитивни и рани проблеми со памтењето.

Во неодамна направеното истражување учествувале околу три и пол илјади мажи и илјада и петстотини жени на просечна возраст од 55 години кои биле подложени на когнитивни тестови три пати во период од 10 години. Тестовите и мерат памтењето, речникот и расудувањето.Учесниците добиле и таканаречени Фрамингам резултати кои се користат за предвидување на десетгодишниот ризик од кардиоваскуларни болести. Ваквите резултати се засновани на возраста, полот, концентрација на HDL холестерол, вкупниот холестерол, висината на крвниот притисок и дали се пушачи или дијабетичари.

Студијата покажала дека луѓето кои имаа поголем кардиоваскуларен ризик имаат поголеми шанси за низа когнитивни функции и нивно брзо опаѓање во однос на оние со помал ризик од срцеви заболувања. Десет проценти, кардиоваскуларниот ризик е поврзан со слабите когнитивни тестови во сите области, освен кај разликувањето кај мажите. На пример, 10% поголемиот ризик од кардиоваскуларни болести е поврзан со 2,8% пониски резултати на тестот за меморија за мажи и 7,1% помал резултат на тестот за меморија на жени.

Висок ризик од кардиоваскуларни болести исто така е поврзан со побрзо когнитивно пропаѓање и кај мажите и ка жените во однос на оние со низок кардиоваскуларен ризик.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...