Почетна / Совети за здравје / Вирусот херпес напаѓа кога сме најслаби

Вирусот херпес напаѓа кога сме најслаби

Проблемот со вирусот херпес е во тоа што кога еднаш ќе влезе во организмот, во него трајно останува и се враќа секој пат кога ќе ни опадне имунитетот.

Постојат две врсти на херпес – херпес симплекс и херпес зостер, а во организмот навлекуваат кога ни е опаднат имунитетот.

Почест е херпесот симплекс. Се враќа секој пат кога сме под претеран стрес, после некои бактериски инфекции или долги вирусни респираторни инфекции.

Инаку, херпесот симплекс е заразна инфективн болес која се карактеризира со локално ибувнување на мали, болни меурчиња исполнети со бистра течност. Озбилни компликации можат да се јават кај новороденчиња, како и кај лица со сида или лица на кои имунитетот им е опаднат поради други пореметувања или лекови.

Почесто се јавуваат кај луѓе кои се на хемотерапија и оние кои боледуваат од автоимуни болести, или примаат имуносупресивна терапија како кај ревматолошки артритис.

Херпесот зостер се јавува кај луѓе кои во детството прележале сипаници или варичела, а најчесто кај лица над 35 години.

– И едниот и другиот херпес се лечат со маст и креми против вируси, како и со внесување на Б комплес витамини  други додатоци кои го подигнуваат имунитетот.

Битно е да се знае, дека околу нас се наоѓаат милијарди вируси и бактерии кои најчесто не влегуваат во нашиот организам се додека ние не им ја “отвориме вратата”. А вратата им ја отвараме тогаш кога се исцрпуаме, не се храниме квалитетно и на време, кога неактивно се лечиме од болести и го разладуваме телото кога треба да го затоплиме. Најдобра превентива од херпес е да се чуваме и да ја зголемиме отпорноста и снагата на организмот.

 

Проверете и

8 работи за водата кои сигурно не ги знаевте

Во лажичка вода има толку молекули колку што има лажички вода во Атлантикот. Атлантскиот океан ...