Почетна / Совети за здравје / Видови на кашлица

Видови на кашлица

Освен што е здравствен проблем, кашлањето создава непријатност и ја отежнува извршување на секојдневните активност, а понекогаш може и да поремети сонот.

Кашлањето може да се јави без некоја сериозна причина или може да биде хроничен, кои трае подолго од два месеци. Се разликува по квалитет, како сув, надражаен или продуктивен со искашлување на секрет.

Кои видови на кашлица постојат?

Кашлање од грло – најчесто се јавува со изненаден напад. По карактер е загушен, без искашлување, а често го прати воспаление и надражено грло. Обично заболениот самиот кажува да се кашлицата јавува по чувството на скокоткање во грлото. Пратат симптоми како што се воспаление на ждрелото.

Кашлање од душникот – по карактер наликува на претходниот, и се јавува таканаречено свирење на дробовите. Го пратат изразено силни болки зад градната коска. Се јавува кај воспаление на душникот. Во почеток е сув, додека траат болките, а понатаму следуваат искашлување на густ секрет.

Кашлање кај бронхитис – во почеток е сув а потоа може да се искашлува проѕирен секрет, што е обично карактеристично за вирусна инфекција, или жолто до зеленикав секрет, што е знак дека настапила бактериска инфекција. Хроничен бронхитис, најчесто кај пушачите, обично го прати карактеристичен напад на кашлица во утрински часови.

Кашлање кај астма – се јавува кај опструктивни заболувања на белите дробови, како што е астма, и обично е надражаен, а кај не толку сериозни облици на болеста го поттикнува длабоко вдишување, вдишување на студен воздух и смеење. По нападот на кашлање обично се почувствува свирење во белите дробови и тешко дишење.

Кашлање со траги од крв – појавата на крв во искашлувањето мораме сериозно да разбереме. Во таков случај нападите на кашлање се силни, а заболениот често ја губи свеста. Меѓутоа, трагите од крв во искашлувањето можат да се јават и кај секој силно и долготрајно кашлање поради повредување на слузницата во дишниот систем.

Кашлање кај луѓе со срцеви заболувања – кашлање кое се засилува при напор или во водорамен положба обично е знак за застој во белите дробови. Се искашлува пенлив и воден секрет, а во белите се слуша карактеристично пукање.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...