Почетна / Архива на ознаки: висок крвен притисок

Архива на ознаки: висок крвен притисок

Лецитин од сончоглед- за нормална телесна функција на виталниот органи

Лецитинот е најзастапен фосфолипид (комплексен вид на маст) во организмот кој е од суштинско значење за нормална телесна функција, особено за виталните органи како срце, мозок, црн дроб и нервниот систем. Лецитинот претставува клучен градежен материјал на клеточните мембрани чија улога е да ги пропушта хранливите материи во клетките и да ги елиминира штетните материи од клетките. Лецитинот врши две важни функции ...

Повеќе »

Моќниот природен антибиотик- ”неговото височевство” ЛУК

Лукот е употребуван како лек во многу култури во текот на илјадници години, односно неговата примена во медицински цели е стара колку што и египетските пирамиди. Се смета дека лукот помага при срцеви заболувања, како атеросклероза, високо ниво нахолестерол во крвта, висок крвен притисок и рак. Научникот Луј Пастер во 1858-та година потврдил дека лукот има антибактериски својства и бил ...

Повеќе »

Крвниот притисок и исхрана

Нормален крвен притисок е 120 со 80, но луѓето се разликуваат, па на некој нормалниот крвен притисок може да биде и нешто повисок или понизок. Малите разлики во однос на идеален крвен притисок, можат да се толерираат, и тоа тогаш не може да биде заболување. Крвниот притисок може да варира во зависност од тоа кој е периодот на денот, при ...

Повеќе »