Почетна / Архива на ознаки: традиција

Архива на ознаки: традиција

Зошто се врти лепче со паричка на Василица?

Во голем дел од градовите и населените места во Македонија лепчето со паричка се врти на Бадник, но по традиција тоа се правело со векови наназад на Василица. Василица е традционално прославувана како стара нова година односно таа е разликата со тие 13 дена со Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар. Симболиката на паричката во лепчето  се смета за земно богатство, а лебот  го ...

Повеќе »

Бадникова погача со паричка

На Бадник, пред изгревањето на сонцето на Балканот постои традиција за месење на погача. Погачата се меси од бело брашно, со вода, без квасец. Погачата се добива од непарен број на развлечени листови на кори од тесто во кои се обвиткува една метална паричка. Најчест рецепт за Бадниковата погача Во 350 gr млака вода се раствара лажичка шеќер и две ...

Повеќе »

Бадникова посна трпеза – кај и да си за Бадник дома да си!

Македонскиот народ со голема и почит и традиција со векови наназад го празнува Божик, кој започнува да се слави со Бадник, денот пред Божик. По традиционалните обичаи за Бадник  целото семејството се собира на традиционалната вечера. Старите уште велат, кај  да си за Бадник дома да си! Бадник или Коледе, според христијанската традиција, се нарекува денот пред роденденот на Исус ...

Повеќе »

Пренесување на традиционални вредности: куќни слави и храна. Митровден празник на почетокот на зимата

Митровден (лок. Митроен) — голем христијански празник посветен на светиот великомаченик Свети Димитриј, кој се празнува на 8. ноември. Празникот се слави на целиот Балкански полуостров. Традиционално, Митровден го означувал почетокот на студеното време (зимата). Така, на Митровден се најмувале полјаци, протуѓери, кметови итн., кои служеле до Ѓурѓовден. Освен вообичаениот обичај на носење леб и вино в црква (каде се ...

Повеќе »