Почетна / Архива на ознаки: психотерапија

Архива на ознаки: психотерапија

Психологија на сексуалноста

Сексот е важен. Тој е човечка потреба која ја одржува нашата животна енергија. Доколку ја потиснуваме оваа потреба може да се појават емотивни и физиолошки проблеми. Меѓутоа зрелата сексуалност не е едноставно да се постигне. Сексуалноста има потреба од развој на емотивната способност и зрелата личност. Емотивно зрелата личност може да ужива во сексот и од оваа потреба да извлече ...

Повеќе »

Online советување и психотерапија

Ова психолошкото советување и психотерапија претставуваат облици на психотераписки однос кој се одвива по пат на видео врска и наменет е за лица кои од објективни причини и неможност лично да присуствуваат на сеанси го применуваат како начин за комуникација со психотерапевтот, психологот. Ефективноста на онлајн советувањето и психотерапијата стручно се прати повеќе од 10 години наназад и резултатите укажуваат ...

Повеќе »

Како опсесивните мисли во исто време можат да бидат и лага но и вистина?

За да се разбере целосната моќ на мислите најпрво потребно е да се дефинира што всушност е мислата. Мислата е психички феномен, психичка појава која се одликува со расудување и процена на одредени внатрепни или надворешни објекти. Претпоставка во еволутивна смисла е дека незината функсија е адаптабилна. Мислите нам ни помагаат да креираме склад со надворешниот свет, светот околу нас, ...

Повеќе »

Дали психотерапевтот може да биде ваш пријател?

Дали терапевтите влегуваат во пријателски однос со своите клиенти? Иако на т.н терапевстки пријателства се гледа со неодобрување од страна на заедницата за ментално здравје, поголемиот број на клиенти во терапијата имаат потреба од блискост со својот терапевт. Дали терапевтот може да ја работи својата работа и во исто време да ја извршува својата стручно-етичка и практична улога? Во принцип, ...

Повеќе »

Со креативноста против стресот – што е Арт терапија?

Арт – терапија е вид на психотерапија која ја користи уметноста како примарен облик на комуникација. Ваков вид на психотерапија е одличен начин да се откријат и надминат емоционалните блокади како и да се подобрат меѓучовечките односи која личноста ја создава. Не е потребно претходно да имате искуство и да сте талентирани за да одите на Арт – терапија затоа ...

Повеќе »