Почетна / Архива на ознаки: психологија

Архива на ознаки: психологија

Психологија на сексуалноста

Сексот е важен. Тој е човечка потреба која ја одржува нашата животна енергија. Доколку ја потиснуваме оваа потреба може да се појават емотивни и физиолошки проблеми. Меѓутоа зрелата сексуалност не е едноставно да се постигне. Сексуалноста има потреба од развој на емотивната способност и зрелата личност. Емотивно зрелата личност може да ужива во сексот и од оваа потреба да извлече ...

Повеќе »

Амбициозност- меч со две острици?

Амбиционоста ја дефинираме како желба за успех и истакнување. Но што за нас е успехот? Потребата за личен напредок, учењето на нови вештини, интелектуалната љубопитност, само- афирмацијата, сите овие карактеристики се зрели мотиви на амбициозноста. Меѓутоа овие мотиви може да ги поседува само психолошки зрела личност која се соочува со своите недостатоци и работи активно на нив. Ова е личност ...

Повеќе »

Дали сте пасивно-агресивни?

Во време на чести, некогаш и секојдневни протести и изразувања на незадоволство со блокирани крстосници и сообраќајници, кога групи на луѓе „ненасилно“ го закочуваат протокот на возила, се прашувам дали општествено стануваме се повеќе псивно агресивни. Пишува Марија Стефанова, психолог, психотерапевт во психолошкото советувалиште Петар Пан од Скопје… Во време на чести, некогаш и секојдневни протести и изразувања на незадоволство ...

Повеќе »

Панични напади и клучот за нивно спречување

Ви се случило да имате паничен напад и ненадејна промена на однесувањето, расположението и добросостојбата? Како сте се справиле со ситуацијата? Умеете ли да ја доведете под контрола лесно или пак истата продоилжила и понатаму да се повторува? Најсигурниот пат за надминување на паничните напади е изнаоѓањето на начини за тренирање на самите себе си на начин на кој како ...

Повеќе »

Психолошка отпорност- добрата страна на стресот

Не постои ниту една личност која во текот на својот живот не се соочила со проблеми, без разликата дали станало прашање за секојдневни стресови или пак сериозни животни трауми. Справувањето со некои животни предизвици не е лесна задача и може да резултира со страдање, откажување или тешкотии во пронаоѓањето на решенија. Еден од честите добро намерни совети кои во такви ...

Повеќе »

Каков родител- такво дете: за влијанието на семејните вредности

” Родителите остануваат нашите камени темелници, нашите живoтни пријатели дури и по својата смрт. Во исто време можеби ќе ни недостасуваат но постојано ќе бидат присутни- колку и логички тоа и да звучи. Кога доживував успех, на памет секогаш ми доаѓаше сликата од татко ми и начинот на кој се справуваше со успехот, насмевката која ја имаше и големата гордост ...

Повеќе »

Како да воспоставите добра комуникација со своето дете

Добрата комуникација е важна вештина која треба родителите треба што почесто да ја практикуваат. Родителството може да стане нешто во кое ќе уживате доколку постигнете да воспоставите позитивна ”родител-дете” комуникација. Без разлика на која возраст се вашите деца, добрата комуникација е клучот за градење на самодовербата и меѓусебната почит. Основни принципи на добрата комуникација помеѓу родител-дете  Дозволете му на детето ...

Повеќе »

Како опсесивните мисли во исто време можат да бидат и лага но и вистина?

За да се разбере целосната моќ на мислите најпрво потребно е да се дефинира што всушност е мислата. Мислата е психички феномен, психичка појава која се одликува со расудување и процена на одредени внатрепни или надворешни објекти. Претпоставка во еволутивна смисла е дека незината функсија е адаптабилна. Мислите нам ни помагаат да креираме склад со надворешниот свет, светот околу нас, ...

Повеќе »

Завист или чувство на инфериорност?

Во денешното општество каде се вреднуваат успехот, физичкиот изглед, инелигенцијата, добрата материјална состојба,моќта, славата… зависта е емоција која неретко се сретнува. Кога тежнееме да бидеме подобри и да имаме повеќе, ние им завидуваме на оние кои сметаме дека се поубави, помоќни, завидуваме на добрите оценки на нашиот другар, на подобрата плата и ситуираност на нашите бивши соученици од средно училиште, ...

Повеќе »

Дали психотерапевтот може да биде ваш пријател?

Дали терапевтите влегуваат во пријателски однос со своите клиенти? Иако на т.н терапевстки пријателства се гледа со неодобрување од страна на заедницата за ментално здравје, поголемиот број на клиенти во терапијата имаат потреба од блискост со својот терапевт. Дали терапевтот може да ја работи својата работа и во исто време да ја извршува својата стручно-етичка и практична улога? Во принцип, ...

Повеќе »