Почетна / Архива на ознаки: погача со паричка

Архива на ознаки: погача со паричка

Бадникова погача со паричка

На Бадник, пред изгревањето на сонцето на Балканот постои традиција за месење на погача. Погачата се меси од бело брашно, со вода, без квасец. Погачата се добива од непарен број на развлечени листови на кори од тесто во кои се обвиткува една метална паричка. Најчест рецепт за Бадниковата погача Во 350 gr млака вода се раствара лажичка шеќер и две ...

Повеќе »