Почетна / Архива на ознаки: паричка

Архива на ознаки: паричка

Зошто се врти лепче со паричка на Василица?

Во голем дел од градовите и населените места во Македонија лепчето со паричка се врти на Бадник, но по традиција тоа се правело со векови наназад на Василица. Василица е традционално прославувана како стара нова година односно таа е разликата со тие 13 дена со Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар. Симболиката на паричката во лепчето  се смета за земно богатство, а лебот  го ...

Повеќе »

Бадникова погача со паричка

На Бадник, пред изгревањето на сонцето на Балканот постои традиција за месење на погача. Погачата се меси од бело брашно, со вода, без квасец. Погачата се добива од непарен број на развлечени листови на кори од тесто во кои се обвиткува една метална паричка. Најчест рецепт за Бадниковата погача Во 350 gr млака вода се раствара лажичка шеќер и две ...

Повеќе »