Почетна / Архива на ознаки: остеопороза

Архива на ознаки: остеопороза

Први симптоми на остеопороза

Остеопорозата е болест во која доаѓа до губење на коскената маса и без никакви симптоми. Луѓето за болеста најчесто дознаваат кога ќе дојдат до степен нивните коски да станат толку слаби што при ненадејно движење или мал пад доаѓа до кршење на коските. Првите симптоми најчесто се јавуваат како скршеници на колкот и прешлените од ‘рбетниот столб. Најчести се скршениците ...

Повеќе »

Заштита на коските

Без обзир на тоа колку во последните години се зборува за важноста од превенцијата и лечење на остеопороза,  од оваа болест и понатаму зема замаф и се повеќе заболуваат  жени, но сепак тука спаѓаат и мажите. Остеопороза е хронична болест на коските која што го добила и називот ,,тивка епидемија на 21 век,, а нејзини карактеристики се  намалувањето на густината ...

Повеќе »