Почетна / Архива на ознаки: масни киселини

Архива на ознаки: масни киселини

НЕГУВАЈТЕ ГО ЗДРАВЈЕТО – Омега киселини за поздраво срце

Знаци за недостаток на омега масни киселини се: брзо заморување, сува кожа, опа”ање на косата, слаба меморија, имунолошки нарушувања, слаба периферна циркулација, менување на расположението и депресија. Храната не е само задоволство во животот, таа е исто така важен фактор за здравјето. Таа претставува мешавина од хранливи материи, кои се единствен извор на енергија потребна за опстојување. Енергетски сиромашната исхрана ...

Повеќе »

Spirulina Pacifica ™ – Десет добри причини за да ја консумирате

  Тајната формула на модро-зелената алга Спирулина, која е позната повеќе од 3,8 милијарди години, денес повторно се користи поради нејзиниот корисен ефект врз здравјето на човекот. Редовно ја употребуваат луѓе кои сакаат да ја подобрат здравствената состојба, атлетичари, трудници, бебиња, деца, возрасни, постари луѓе, вегетеријанци, оние кои внимаваат на својата тежина. Секојдневно луѓето се уверуваат во полезностите на Спирулината, ...

Повеќе »

Omega-3 – масти кои живот значат

  Што е Omega-3? Omega-3 е есенцијална масна киселина (EFA), позната и како полинезаситена масна киселина (PUFA). Масните киселини се неопходни за целокупното здравје и се есенцијални за растот и развојот низ сите фази на животот на човекот. Наречени се есенцијални бидејќи организмот не може да ги создаде самиот (мора да се добијат од храната или додатоците во исхрана), дел ...

Повеќе »

ЗНАЧЕЊЕТО НА ОМЕГА МАСНИТЕ КИСЕЛИНИ ВО ИСХРАНАТА

Храната не е само задоволство во животот, таа е исто така  важен фактор за нашето здравје. Човековата исхрана претставува мешавина од хранливи материи, кои се единствен извор на енергија потребна за опстојување. Енергетски сиромашната исхрана загрозува многу животни функции, а пред се работната способност. Храната е незаменлив услов за оптимален развој, здравје, добро расположение, значи дел од животот на човекот. ...

Повеќе »

НЕГУВАЈТЕ ГО ЗДРАВЈЕТО – Омега киселини за поздраво срце

Знаци за недостаток на омега масни киселини се: брзо заморување, сува кожа, опа”ање на косата, слаба меморија, имунолошки нарушувања, слаба периферна циркулација, менување на расположението и депресија Пишува: проф. Др Здравко Тројачанец Храната не е само задоволство во животот, таа е исто така важен фактор за здравјето. Таа претставува мешавина од хранливи материи, кои се единствен извор на енергија потребна ...

Повеќе »

Зошто е добро да се јаде риба?

Богатството на незаситени масни киселини, белковини, витамини и минерали ја прават рибата да биде една од најквалитетната храна, и нејзината консумација посебно придонесува за здравјето на срцето и крвните садови.       Кога станува збор за риба, поскапата не мора нужно да биде и поквалитетна. Благотворните масни киселини кои се неопходни за здравјето се најдуваат често во поевтината, сината ...

Повеќе »