Почетна / Архива на ознаки: крвни садови

Архива на ознаки: крвни садови

НЕГУВАЈТЕ ГО ЗДРАВЈЕТО – Омега киселини за поздраво срце

Знаци за недостаток на омега масни киселини се: брзо заморување, сува кожа, опа”ање на косата, слаба меморија, имунолошки нарушувања, слаба периферна циркулација, менување на расположението и депресија. Храната не е само задоволство во животот, таа е исто така важен фактор за здравјето. Таа претставува мешавина од хранливи материи, кои се единствен извор на енергија потребна за опстојување. Енергетски сиромашната исхрана ...

Повеќе »

Лецитин од сончоглед- за нормална телесна функција на виталниот органи

Лецитинот е најзастапен фосфолипид (комплексен вид на маст) во организмот кој е од суштинско значење за нормална телесна функција, особено за виталните органи како срце, мозок, црн дроб и нервниот систем. Лецитинот претставува клучен градежен материјал на клеточните мембрани чија улога е да ги пропушта хранливите материи во клетките и да ги елиминира штетните материи од клетките. Лецитинот врши две важни функции ...

Повеќе »

Зошто е добро да се јаде риба?

Богатството на незаситени масни киселини, белковини, витамини и минерали ја прават рибата да биде една од најквалитетната храна, и нејзината консумација посебно придонесува за здравјето на срцето и крвните садови.       Кога станува збор за риба, поскапата не мора нужно да биде и поквалитетна. Благотворните масни киселини кои се неопходни за здравјето се најдуваат често во поевтината, сината ...

Повеќе »