Почетна / Архива на ознаки: Коски

Архива на ознаки: Коски

Први симптоми на остеопороза

Остеопорозата е болест во која доаѓа до губење на коскената маса и без никакви симптоми. Луѓето за болеста најчесто дознаваат кога ќе дојдат до степен нивните коски да станат толку слаби што при ненадејно движење или мал пад доаѓа до кршење на коските. Првите симптоми најчесто се јавуваат како скршеници на колкот и прешлените од ‘рбетниот столб. Најчести се скршениците ...

Повеќе »

Радиолошка дијагноза на спортски повреди

На оваа тема пишува Спец. Д-р. Ѓоко Маркоски специјалист по радиологија во Полиликлиника НЕУРОМЕДИКА. Коските, зглобовите и мускулите ни овозможуваат стабилност и ни даваат потпора и сила за сите наши движења. Мускулните контракции ни ги овозможуваат и секојдневните активности, ни овозможуваат да вежбаме и спортуваме носејки ни бенефиции и задоволство, но исто така и можност од повреда. Мускулоскелетните повреди се ...

Повеќе »