Почетна / Архива на ознаки: физичка активност

Архива на ознаки: физичка активност

Први симптоми на остеопороза

Остеопорозата е болест во која доаѓа до губење на коскената маса и без никакви симптоми. Луѓето за болеста најчесто дознаваат кога ќе дојдат до степен нивните коски да станат толку слаби што при ненадејно движење или мал пад доаѓа до кршење на коските. Првите симптоми најчесто се јавуваат како скршеници на колкот и прешлените од ‘рбетниот столб. Најчести се скршениците ...

Повеќе »

Ананас, природен чудотворен лек за подобро здравје

Ананасот е вид на овошје кое припаѓа на фамилијата Bromeliaceae. Постојат повеќе видови на ананас, меѓутоа најпознат вид од овој род на билки е Ananas comosus, овшје со уникатен изглед, арома и вкус. Ананасот е примарно  користен за јадење, но  исто така има значајна употреба и во фармацијата како природен лек за превенција и лекување на многу болести и појави. Ананасот ...

Повеќе »

Позитивниот став заштитува од вируси!

Вирусите ги имало и ќе ги има. Секој организам зависи од снагата на имунитетот. Не постои ниту еден волшебен лек кој преку ноќ може да го обнови Вашиот имунитет. Бидејќи преставува комплексен систем кој постојано е на удар, тој бара и комплексна секојдневна потпора. Тоа е пред се корегиран начин на животот, намалување на стресот, корекција на нутритивен дисбаланс, квалитетен ...

Повеќе »

Прошетката е подобра од антидепресивите!

Физичката активност помага во спречувањето на симптомите на депресијата, но и во превенцијата на ова состојба. Во текот на редовните аеробни тренинзи доаѓа до ослободување на ендорфинот, хормонот кој го поттикнува доброто расположение. Физичката активност може да биде од голема корист во лекувањето на симптомите на депресијата, но и во превенцијата на ова болест, покажуваат истражувањата. Иако лесната прошетка, или ...

Повеќе »

Трчање или брзото одење: Најдобар тренинг кој наместо парите ќе ги троши Вашите калории

Вежбите ќе направат да се чувствувате освежено и активно. За тоа не Ви е потребен тренер, теретана или специјални справи. Доволно е само да се определите помеѓу трчањето или брзото одење. Пролетта е како создадена за трчање или брзото одење. Со помош на овие активности ќе се ослободите од килограмите, ќе ги зајакните мускулите, а во исто време ќе престојувате ...

Повеќе »

Децата и спортот – што секој родител би требало да знае

Една од најважните детските потреби е потреба за движење. Физичката активност е едена од најбитните фактори за здравјето на децата. Со помош на физичката активност децата ги развиваат телесните и психичките вештини. Но, детскиот организам има свои специфичности и ограничувања. Телесниот, психолошкиот, биохемискиот, социјалниот и секој друг статус кој ја дефинира единката, е различен кај детето во однос на возрасен ...

Повеќе »

Благотворен ефект на вежбањето врз психичкото и емоционалното здравје

Нема ништо лошо во тоа што сакате да изгледате најдобро што можете и тоа Ви е можеби единствена причина поради која вежбате. Но треба да знаете дека вежбите исто така донесуваат бројни предности за Вашето психичко и емоционално здравје. ПОДОБРУВА РАСПОЛОЖЕНИЕ Брзата прошетка е лек за расположението. Прошетката брзо ќе го потикне ослободувањето на хемиските споеви кои го намалуваат стресот ...

Повеќе »

Кратката историја на вежбањето – еволуција на физичкото образование

Малку е познато дека физичката активност била дел од еволуционото преживување и напредокот на човечката раса. Праисторискиот човек, номад и ловец, мораше да биде физички спремен како би можел да издржи големи напори бидејќи од тоа му зависел животот. Не му било непознато да преминува повеќе од десет километри дневно. Со откривањето на плугот и седечкиот начин на живот ( ...

Повеќе »

Кои вежби одговараат на Вашиот карактер?

Многу пати сте слушнале дека вежбањето е здраво за Вашиот организам и изглед, но она што зачудува, е дека спротивно на сите добри страни на рекреацијата, голем број на луѓе, не спортува, а они кои ќе почнат, брзо се откажуваат. Зошто – поради погрешниот избор на вежби. Стручњаците тврдат дека не одговара на сите истиот облик на вежбање и дека ...

Повеќе »

Зумба фитнес – вежбај и забавувај се!

Зумба фитнес се одржува на преку 40 000 локации во 72 земји, а основното правило на зумба фитнес е: Забавувај се и вежбај! Зумба програмата го комбинира латино танц со фитнес движење, така да поред стандардниот тренинг можете да ги научите и плесните движења, но и да се одлично забавувате. Не се грижите, не е потребно да бидете професионален танчер ...

Повеќе »