Почетна / Фитнес и аеробик / Со вежбање против анксиозност

Со вежбање против анксиозност

Амерички научници од Универзитетот Принстон своите експерименти ги направија на глувци кои ги поделија на две групи во зависност од нивото на телесна активност.

Се покажало дека животинките кои се физички поактивни формирале повеќе мозочни ќелии кои се задолжени за лечење на невротрансмитерите по име GABA.

Познато е дека тој невротрансмитер има смирувачки ефект врз мозокот и доведува до намалување на анксиозноста. Бројни лекови против анксиозност се темелат врз поттикнување на лачење натој невротрансмитер, додаваат научниците.  Во ова истражување е утврдено дека вежбањето дава позитивен резултат а со тоа на мозокот делува добро во сите 24 часа.

Проверете и

Што треба да се јаде пред и после вежбање

Доколку внимаваме на тежината и оджување на витката линија, некогаш исклучивото практикување на редовна физичка ...