Почетна / Диети / Слабеење со помош на банана

Слабеење со помош на банана

Витамините се многу важни за вкупното здравје на наш организам. Одржуваат потребен ниво на хемоглобин, ензими, белковини, минерали и шеќер во крвниот систем. Витамините се важни за развој и здравје на коските, забите, мускулите, косата, кожата и нервниот систем. Активно учествуваат во заштитата на срцето а помагаат и кај ослободувањето на енергија од храната.

Едно од овошјата кое содржи големо количество на витамин Б е секако банана. Бананата е овошје кое успева во главно во тропските краеви затоа што ниските температури не и одговараат. Самиот плод е исклучително осетлив па би се во студени услови брзо би се смрзнал.

Бананата може да биде основна намирница во прехраната, но може да биде и додаток во храната. Многу луѓе е јадат помеѓу оброците да ја намалат чувство на глад и да го поткренат нивото на енергија во текот на денот. Поради големо количество на природни шеќери, одличен се избор ако ви се јади нешто благо, а здраво. Кога следниот пат ви се јади нешто благо, земете банана. Блага е, а не дебелее. Банана содржи три видови на природни шеќери. Сахароза, фруктоза и гликоза.

Сахарозата се користи како додаток во храната, како што се кекси, торти и други десерти. Кога сахарозата ќе ја внесеме во нашиот организам, веднаш ни скока нивото на шеќер во крвта и имаме повеќе енергија. Фруктозата уште ја нарекуваме овошен шеќер. Тоа значи, дека може да се добие исклучиво од овошјето. Не е толку силно како сахарозата, па нема големо влијание на нивото на шеќер во крвта.

Гликозата е еден од најважните јагленохидрати за нашиот организам. Важен е и едноставен шеќер во прехранбената индустрија. Освен во овошјето, го има и во мрсните производи, во главно не преработени. Исклучително е важна за правилното функционирање на мускулите. Бананата е природен извор на енергија. Бананата добро делува на отпорноста на организмот и не заштитува од негативни надворешни влијанија како што се бактерии, вируси …

Иако бананите се здрави, не би смееле да изедете повеќе од една банана. Затоа што тие задржуваат течности во телото, па големо количество и честото консумирање би можело да доведи до надуеност на стомакот.

Проверете и

Храна која ќе ви помогне подобро да спиете

Храната е лек доколку се консумира умерено и во вистинско време се консумираат соодветни намирници. ...