Почетна / Совети за здравје / Шест начини како да го забрзате метаболизмот

Шест начини како да го забрзате метаболизмот

Бавен метаболизам е еден од причините поради кој никако не можете да се ослободите од вишокот на килограми. Еве неколку совети кои нутриционистите ги препорачуваат за неговото забрзување.

Бидете активни – тоа е сигурен начин да ја зголемите мускулната маса која ќе го забрза тркалото на Вашиот метаболизам. Вежбајте комбинирано аеробни и вежби за сила за да имате подобри резултати. И не заборавајте да бидете активни и во секојдневниот живот, и не само во салата за вежбање.

Јадете помалку и почесто – истражувањата покажаа дека исхраната во малите, редовни појадоци во текот на денот подобро за метаболизам отколку од исхраната која се состои од еден или два обилни оброци, Занимливо е да околу 10 проценти од калориите кои ќе ги изедеме заминува на варење и апсорпција на храна па е логично да што почесто јадеме, ефектот ќе биде подобар.

Зачинете ја храната – зачините како што е чили го забрзува метаболизмот за 50 проценти во првите три часа по консумирањето. Но пред да ставете чили во јадењето, проверете дали е ниско калоричен.

Јадете храна која е богата со протеини – истражувањата покажаа да четвртина на калориите од јадењето кое е богато со протеини може да биде погрешен. Но осигурајте се да тоа биде храна богата со не мрсни протеини како што се удина, пилешко месо без кожа и не мрсни млечни производи.

Заменете го кафето со зелен чај – докажано е дека зелениот чај содржи антиоксиданси кои го забрзуваат метаболизмот.

Бидете во ладно – тоа го зголемува метаболизмот за 20 проценти.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...