Почетна / Здравје и исхрана / Пробиотици- клуч за добро дигестивно здравје

Пробиотици- клуч за добро дигестивно здравје

Кога помислуваме на бактерии, постои вообичаено мислење дека сите тие се шетни.Меѓутоа постои голема група на бактерии (група на микроорганизми) која не е воопшто лоша. Постојат повеќе од билион бактерии во нашето тело од кои поголем дел се корисни. Во основа, нашите тела се дом на десет пати повеќе бактериски клетки од клетките на човечкото тело.  Бактериите вообичаено се наоѓаат на нашата кожа-надворешно. Додека пак помал дел од нив се наоѓаат во нашиот интестинален тракт односно системот за варање на храната.

Како делуваат пробиотиците?

Пробиотиците се одлични. Тие извршуваат голем број на важни функции во телото:

  • Пробиотиците им оневозможуваат на штетните бактерии да се задржат во дигестивниот тракт. Доколку настане задржување на лошите бактерии, тие можат да предизвикаат низа на проблеми со варењето, па затоа од крузцијално значење е одржување на поголемо ниво на пробиотски (добри) бактерии за одржување на здравјето на цревната микрофлора, а со тоа и на целиот организам.
  • Апсорпција на нутриенти – пробиотиците обезбедуваат комплетно искористување на нутриентите, и асистираат на дигестијата. Тие можат да синтетизираат нутриенти како витамини од групата B и К витаминот. Тие исто така се поволни за подобра апсопција на калциумот важен за здравјето на коските и забите.
  • Зајакнување на имунитетот – постојат низа на докази кои докажуваат дека пробиотиците исто така го поддржуваат нормалното функционирање на клетките од имуниот систем преку модулирање на функцијата на заштитната бариера. Многу е важно да се знае дека имунитетот и неговата заштитна улога се здобиваат со поголеми бенефити преку исхраната, се она што консумираме е клучнен фактор за нашето здравје или како што би рекле нутриционистите здравјето е резултат на здравите навики во исхраната (здравјето доаѓа од она што внесуваме во исхраната)
  • Елиминација на штетните отпадни материи – Покрај тоа што пробиотиците ги обезбедуваат здрава цревна микрофлора и варење, тиа исто така обезбедуваат полесно ослободување од штетните материи и ”отпад” од телото кои се бипродукти на метаболизмот.
  • Враќање на балансот на организмот- често по патување, стрес или пак дисбаланс на организмот добрите пробиотски формули можат брзо да ја подобрат општата добросостојба на организмот преку обновување на микрофлората и да го подоврат варењето кое е клучно за да се чувствувате витално и здраво .Која храна содржи пробиотици?
   Голем број на продукти од секојдневната исхрана содржат добри пробиотици.
   Започнувајќи од јогурт, ќефир, комбуха, сирење па се до кисели краставички и темно чоколадо, пробиотиците можат да се најдат и низ производите кои често се наоѓаат на нашето мени.

   За дополнителна поддршка на имуниот систем ви препорачуваме неколку производи кои дополнително ќе ги задоволат потребите за здрав имун систем и секако враќање на балансот на цревната микрофлора и подобрување на варењето.

   Acidophilus 4×6 е природен суплемент на најпродаваниот бренд NOW FOODS кој во себе ја содржи 6 корисни пробиотици меѓу кои и Lactobacillus acidophilus која создава млечна киселина и со тоа го спречува ширењето на штетни цревни бактерии, а со создавањето ензими осигурува правилна дигестија на храната, искористување на хранливите материи (особено на млечните шеќери) и елиминација на оптадот од организамот. Поради тоа е особено корисен за лицата кои се алергични или тешко ја варат млечната храна.
   Acidophilus 4×6 од Now Foods со 6 вида на пробиотици е создаден со природна ферментација и содржи високо квалитетна и моќна ацидофилус пробиотска бактерија со 4 милијарди активни цревни бактерии Lactobacillus acidophilus во една капсула. Збогатен е со концентрирани фруктоолигосахариди (FOS) кои го помагаат растот на добрата микрофлора во цревата.
   Состав : Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei.
   70
   Друг добро познат суплемент богат со пробиотици, од линијата на NOW FOODS е производот Oral Biotic.
   Oral Biotic
   претставува единствен и потполно нов концепт на додаток во исхраната со цел поддршка на здравјето и рамнотежа на микрофлората во устата, грлото и средното уво.

    Тој е научно создаден производ кој делува брзо, сигурно и ефикасно

   BLIS K12 е напреден пробиотик при појава на кариес кој обезбедува природна заштита на имунолошкиот систем против воспаление на грлото, инфекција на увото и други инфекции на горните дишни патишта, особено карактеристични за децата.
   Oral Biotic K12 пробиотикот содржи 2 милијарди корисни бактерии и ја оддржува природната рамотежа во устата, грлото и средното уво. Ја зголемува отпорноста на инфекции со оддржување на природна бактериска рамнотежа.

    oral

   *Повеќе информации за производите на Тримекс- застапници на брендот Spirulina Pacifica, Bioastin и цела палета на врвниот бренд NowFoods можете да пронајдете на:

   фф  www.facebook.com/Trimeks
   trim www.trimeks.com.mk

Проверете и

Влијанието на поленот врз здравјето

Пчелниот полен е мешавина на различен полен кои го собираат пчелите додека летаат од еден ...