Почетна / Совети за здравје / Природните методи за лекување на акни во 2 чекори

Природните методи за лекување на акни во 2 чекори

Ова непријатна состојба на кожата најчесто се случува во периодот на пубертетот, затоа што во таа возраст доаѓа до пореметување на работата на бубрезите поради зголемената работа на лојните жлезди.

Од искуство знаеме, дека акните се појавуваат и кај возрасните личности. Во било кој период од животот да се појават, единствена работа која ја сакаме е да се ослободиме од акните што е можно побрзо.

За да војната против акните биде ефикасна, потребно е да ги нападнеме како на внатрешно, така и на надворешно поле. Едена од најзначајните причини поради кои акните се појавуваат се во суштина внатрешните пореметувања, посебно во пубертетот, па е потребно да се отстранат причините по пат на ῎чистење῎ на крвта. Поради тоа треба да се избегнува зачинетата храна и премногу солени јадења. Исто така треба да се намали внесувањето на млекото, морска и преработена храна поради голема количина на скриениот јод. Јодот во големи количини може да ги надразни порите и да забрза создавањето на акните.

Ви даваме две состојки кои истовремено треба да делуваат на акните

Првото делување е делување од внатре. Против постоечките и појава на новите акни треба да консумирате чај од коприва. Копривата е одличен стимуланс за работата на бубрезите, како кај здравите бубрези така и кај појава на пореметено функционирање на бубрезите. Подобрената работа на бубрезите делува на подобар процес на чистење на крвта односно исфрлување на отпадните материи. Овој процес ќе резултира со отстранување на внатрешните причинители на акните.

1 полна лажица коприва се попарува со ¼ литар жешка вода, оставете кратко да поседи и исцедете. Дневно треба да се испие што е можно повеќе од овој чај и тоа голтка по голтка во текот на целиот ден, по можност најмалку литар.

Второто делување на акните се изведува на надворешното местото каде што се наоѓаат акните. Делувањето се спроведува на следниот начин:

Изрендајте корен од рен и ставете го во стаклена тегла. Наполнете ја теглата со винска киселина. Прекриениот рен со винската киселина треба да поседи 10 дена на собна температура. Со течноста и со понекое перче од рен третирајте го местото каде што се наоѓаат акните. Оставете да поседи 5-10 минути. Пред тоа местото измијте го со чиста вода и течноста нанесувајте ја на влажната кожа. По ова процедура местото повторно измијте го со вода.

Проверете и

8 работи за водата кои сигурно не ги знаевте

Во лажичка вода има толку молекули колку што има лажички вода во Атлантикот. Атлантскиот океан ...