Почетна / Совети за здравје / Пет начини како да го подобрите здравјето на Вашето срце

Пет начини како да го подобрите здравјето на Вашето срце

Реченицата која докторите често ја повторуваат е чувајте го Вашето срце. Потсетуваме на тоа како можете да ги спречите срцевите заболувања во неколку едноставни чекори.

  1. Активирајте се

Доволно е половина час вежба секој ден, како би го подобриле здравјето на Вашето срце. Доколку немате доволно време, одредете си по желба тренинг, кои ќе го одработите еднаш во денот, но без прескокнување и доведете се во форма. Тие можат да го намалат уделот на мастите до 30 проценти.

  1. Здрава исхрана

Свежо варена храна, со што понизок удел на масните состојки, најдобро е што може да се изеде за подобра работа на Вашето срце.

  1. Одвикнете се од пушењето

 Пушењето предизвикува повишен крвен притисок, повишен ниво на холестерол и дијабетес.

  1. Контролирајте го крвниот притисок

Високиот крвен притисок може да ја турне крвта низ артерии со премногу притисок, што може да го оштети срцето и крвните жили и да предизвика срцев или мозочен удар. Контролирајте го и проверете дали Вашиот притисок е помеѓу 120/80 mmHg или 130/80 mmHg.

  1. Редовни прегледи

Менувањето на досегашниот нездрав начин на живот не гарантира здравје. Токму затоа, важно е да се направи медицински преглед еднаш во годината. Посебно тоа е важно за оние со повеќе од 35 години, оние кои имаат семејна историја на висок крвен притисок и висок холестерол во крвта.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...