Почетна / Совети за здравје / Нескротливата Ешерихија коли

Нескротливата Ешерихија коли

Пишува: Проф. Д-р Здравко Тројачанец

Инфекциите на уринарниот тракт се едни од најчестите клинички симптоми, кои се многу почести кај женската популација почнувајќи од најрана возраст, додека кај мажите  се сретнуваат во понапредната возраст кога овие инфекции се развиваат како резултат на застојна уропатија.

Под уринарен тракт се подразбираат бубрезите, уретерите, (мочните канали што излегуваат од бубрезите), мочниот меур, и уретрата (мочниот канал што излегува од мочниот меур).
Кај жените овие инфекции се почести заради анатомската градба, бидејќи уретрата се наоѓа блиску до чмарот, а нејзината должина е околу 4 сантиметри, додека кај мажите уретрата е околу 20 сантиметри, затоа кај жените бактериите многу полесно стигнуваат во мочниот систем.

Кај нас, според статистиките повеќе од 50% од женската популација добила барем еднаш ваква инфекција.  Во помлада возраст скоро 50 пати почесто се сретнува кај женската популација инфекција од Ешерихија во споредба со машката, а по 50 годишна возраст таа разлика драстично е помала.
Така наречените колиформни бактерии предизвикуваат 90% од уринарните инфекции, водечка улога има Ешерихија коли.

e coli

Ешерихија коли е една од видовите на грам негативни бактерии кои се наоѓаат и опстојуваат во долните делови на системот на органи за варење на храната кај луѓето и животните.

Поголемиот дел од Ешерихии  се безопасни за носителот дури може да се каже дека се и корисни бидејќи тие продуцираат витаминот К. Карактеристично е што Ешерихија коли со мутација во организамот може да биде многу штетна. И не само тогаш, туку и во сите случаи кога Ешерихијата од дебелото црево ќе пристигне во мочните канали, се создаваат проблеми. Во вакви услови бактеријата многу брзо се размножува и предизвикува непријатни симптоми како што се зачестено мокрење, печење по мокрењето, болки и тежина во долниот дел на стомахот, непријатен мирис на мочката.

Кога ќе се јават на лекар заради ваквите тешкотии, тој во најголем број на случаи им препишува антибиотици. За жал, често пати антибиотиците не помагаат бидејки нескротливата Ешерихија има способности за брзо прилагодување кон антибиотиците и лесно мутира. А и антибиотиците не се безопасни  бидејќи тие влијаат на цревната флора, убивајќи ги и „добрите“ бактерии кои создаваат витамини и поволни услови за ресорпција во дебелото црево.

Честопати, се случува по земањето на една доза на антибиотици инфекцијата со Ешерихија да се повтори и со тоа да се направи еден затворен круг на земање на антибиотици. Ова ги тера луѓето да бараат некои природни патишта за лекување на инфекциите на мочните патишта. Така се препорачуваат некои природни производи, кои можат да му помогнат на човекот да се реши од оваа упорна и нескротлива Ешерихија коли.

slika 1
Cranberry Concentrate 100 caps , произведува NowFoods Генерален застапник за Македонија: Тримекс Дооел Скопје

Овде пред сè се мисли на брусница која е едно од најпопуларните лековити растенија кои се користат за заштита на мочните патишта, таа спречува прилепување на бактеријата за ѕидот на мочниот меур, и ја менува рН на мочката. Се установило дека брусницата својот ефект го искажува благодарејки на присуството на моносахаридот Д- маноза.
На второ место е копривата од која се користат листовите или семето кои имаат антисептичен и диуретичен ефект. Некои користат и чај од листови на бреза кои имаат благ антисептичен и диуретичен ефект. По доцна се уведело дека и чиста Д-маноза има силен ефект врз намалување на инфекциите предизвикани од Ешерихија коли. Чистата Д- маноза има 50 пати појак ефект во споредба со сок од брусница. Она што е важно да се нагласи е дека Д-манозата е апсолутно безопасна и можат да ја користат деца, трудници дури и дијабетичари, бидејќи таа не се метаболира во организамот, а се исфрла преку мочните патишта.

D-Mannose, 500mg/120 caps, произведува Now Foods, генерален застапник за Македонија -Тримекс дооел Скопје
D-Mannose, 500mg/120 caps, произведува Now Foods, генерален застапник за Македонија –Тримекс дооел Скопје

Треба да се каже  дека Д- манозата нема бактерициден ефект (не ги убива бактериите) како антибиотиците. Ешерихијата е позната по својот голем афинитет кон шеќерите кои и се незина храна и посластица. Кога ќе се внесаат поголеми количини на Д- маноза  Ешерихиите се усмеруваат кон овој шеќер, впловуваат во него, а тој  се налепува на нивните продолжетоци, така да тие не се во можност да се закачат а ѕидот на мочниот меур  и остануваат заробени во манозата.

Со уринирање  се исфрлува манозата, а со неа и налепените Ешерихии. Бидеќи се намалува концентрацијата на Ешерихиите, се намалува и инфекцијата. Ако се продолжи со давање на Д-маноза во поголеми концентрации (од 3 до 6 грама дневно) постепено ќе се ослободат мочните патишта од нескротливата Ешерихија.

Д-манозата се добива од плодови како што се брусница, боровница, праска, портокал, и јаболко. Д- манозата се внесува во вид на капсули при што се  прима 3 пати по 3 капсули ( 4.5 грама), 1 час пред јадење четири дена, а потоа се зема 3 пати по1 капсула. Ако симптомите не се намалат по четири дена треба да се продолжи со антибиотик кој ќе го препорача лекар уролог. Ако се внесува како прашок се зема преку ден на секој час по едно кафено лажиче три дена. Најдобро е прашокот да се раствори во овошен сок. Ако предходно сте пателе од уринарни инфекции може да се зема по една капсула  или лажиче дневно во текот на десет дена.

За да се избегне повторна инфекција со Ешерихија се препорачува:

  1. Да не се користат танга ѓакички и тесни пантолончина кои со триење на урогениталните органи можат да ја внесат Ешерихијата до мочниот меур;
  2. Додека се има инфекција да се избегнува консумирање на слатки работи бидејќи тие се храна која им помага да се размножуваат;
  3. Да се води сметка за бришењето со тоалетна харија после нужда Особено женските од напред према назад;
  4. Ако едниот сопружник има инфекција двајцата да се лекуваат и покрај одсуство на симптоми;
  5. Да се пие доволна количина на течности со што „плакнењето“ на мочните патишта ќе биде поефикасно;
  6. Да не се задржува мокрењето. Кога ќе се добие дразба за мокрење што побрзо да се оди во тоалет;
  7. Да не се седи на ладна подлога (камен, клупа). На плажа после капење што побрзо да се замени влажниот костим со сув.

На крај да кажеме дека место веднаш да се почне со антибиотици да се почне со природните лекови билио со брусница или со Д-маноза.

Нескротливата Ешерихија коли нема можност кон нив да се адаптира како тоа што го прави со антибиотиците.
Природните лекови уште еднаш да се нагласи дека се безопасни а ефикасни, за таа цел ви ги препорачуваме производите на Тримекс Дооел Скопје генерален застапник на брендот Now Foods  и Spirulina Pacifica.

За повеќе информации околу нивните производи Д-Маноза и Концентрат од брусница кликнете тука и тука.

 

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...