Почетна / Совети за здравје / НАЈЗДРАВА ХРАНА ЗА МЕСЕЦОТ ФЕВРУАРИ

НАЈЗДРАВА ХРАНА ЗА МЕСЕЦОТ ФЕВРУАРИ

Кога ги јадете плодовите кои се сезонски, односно кога ги јадете плодовите кои во природните услови растат во одредениот период од годината, јадете ги токму тогаш кога се најздрави и најмалку штетни за Вашето здравје.

Мораме да признаеме дека нашите предци живееле во складот со природата во поголема мерка отколку што ние денес живееме. Нивната исхрана биле намирници кои тие самите ги одгледувале. Денес сите тие намирници се достапни во текот на целата година.

Рукола

Ова е една од нај приступачни намирници. Расте готово во сите тревнати површини. Содржи малку заситени масни киселини. Одличен е извор на протеини, витамин Б, диетални влакна, витамин А, Ц и К. Исто така обилува со фолна киселина, калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум и манган.

Цвекло

Содржи низок ниво на заситени масни киселини и холестерол. Богата е со витамин Ц, железо и магнезиум. Обилува со диетални влакна, фолна киселина, калиум и манган.

Цвеклото може да послужи и како салата. Исто така можете да направите супа од цвекло, сос, сок или колачи. Обидете се да направите здравата супа од свекло и компири.

Брокула

Содржи низок ниво на заситени масни киселини и холестерол. Добар е извор на протеини, витамин Е, тиамин, рибофловин, калциум, железо, манган, фосфор и селен. Одличен е извор на витамини А, Ц, К, Б6, фолна киселина, калиум и манган.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...