Почетна / Совети за здравје / Надоместете го магнезиумот

Надоместете го магнезиумот

Магнезиум е неопходен за правилно функционирање на организмот бидејќи учествува во  повеќе од 300 биохемиски процеси во телото. Се наоѓа во сите клетки, неопходен е за создавање на крвта во коскената маса, зачувување на нервниот, кардиоваскуларниот и ендокриниот систем, како и мускулите.

Истражувањата покажаа да исхраната богата со магнезиум го намалува ризикот од создавање камен во жолчката, грчеви во желудникот. Магнезиум се наоѓа во многу намирници. Доволно е да Вашето јадење го збогатите со житарки, мешунки, зелен зеленчук, овошје, производите од соја, лешници, ореви и банани кои се најдобри извори на овој важен минерал.

Дневната потреба за магнезиум изнесува шест милиграми по килограм на телесната маса, што значи да човек со тежина од 70 килограми треба да внесува 420 милиграми од овој минерал.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...