Почетна / Здравје и исхрана / Бел лук – универзален зачин и лек за се!

Бел лук – универзален зачин и лек за се!

Бел лук се одгледува повеќе од 4.000 години. Потеклото му е средна Азија, а старите кинези, Евреи, Индуси, Египќани, Грци, Римјани и други народи го одгледуваа поради хранливите, зачинско и лековити својства.

Се применувал и во борба против стареење, инсекти и вампири, но и кај љубовните проблеми. И денес се во некои селски домаќинства користи како заштитно средство против зли дуси и другите опасни невидливи сили.

Народната медицина

Се применува во лекувањето на голем број на заболувања како што се колера, тифус, маларија, пролив, треска, грип, срцевите заболувања и против покачен крвен притисок, нервоза, нервни заболувања, главоболка, несоница, за лекување на кожните болести, против опаѓање на косата… Со редовната употреба на бел лук се враќа апетитот и се регулира нередовната столица.

Науката го потврдува искуството

Бел лук како лек е признаен и од медицината во многу држави. Своето место најде и во аптеките и каде што се прават тинктури, но и во фармацевтска индустрија. Употребата во званичната медицина се во главно поклопува со примената и во народната медицина. Бел лук го намалува покачениот крвен притисок за 5 до 10 %, нормализира забрзаната работа на срцето и подобрува работата на срцевите крвни садови. Исто така ја регулира пробавата и работата на желудникот, поттикнува работата на џигерот, бубрези и простатата. Помага во лекувањето на различните белодробни заболувања, а докажано е и дека делува на херпес. Бел лук има антибактериско делување кон стафилококите, стрептококите, бактериите на тифус, дизентерија и колера.

Проверете и

CoQ10 – ПОДДРШКА ЗА ЗДРАВ СРЦЕВ МУСКУЛ И ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА ЗА ОРГАНИЗМОТ

Што е CoQ10? Коензимот Q10 е природен нутриент есенцијален за живот и здравје на секоја ...