Почетна / Совети за здравје / КОЈА ПОЛОЖБА НА ТЕЛОТО Е НАЈДОБРА ЗА СПИЕЊЕ?

КОЈА ПОЛОЖБА НА ТЕЛОТО Е НАЈДОБРА ЗА СПИЕЊЕ?

Положба на телото која ја имате додека спиете игра голема улога на тоа како ќе се чувствувате кога ќе се разбудите.

Секоја положба има свои предности и недостатоци, а истражувањата покажале дека сонот е најквалитетен кај оние личности кои често ги менуваат положбите на телото додека спијат.

На стомак  

Ова е најверојатно најлоша положба на телото за спиење. Вратот се наоѓа под голем притисок а кичмата не е во природна положба. Личностите кои најчесто спијат на стомак имаат зголемен ризик од настанувањето на болка во долниот дел на кичмата, а исто така може да дојде до предвремено настанување на брчки на лицето.

На бочната страна

Многумина спијат во ова положба, а посебно им се препорачува на луѓето кои имаат проблеми со желудникот. Спиењето на едната страна од телото е одлично за Вашето тело, но само доколку често ја менувате страната на која што спиете. Единствениот недостиг на ова положба е та што рацете и рамената се под притисок.

На плеќи 

Ова положба се смета за најздравата положба за спиење. Рбетот се наоѓа во природна положба, а мускулите на вратот и плеќите се опуштени. Сепак истражувањата покажале дела личностите кои најчесто спијат на плеќи имаат токму сон со најлош квалитет.

 

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...