Почетна / Совети за здравје / Кога постои поголема потреба за витамини?

Кога постои поголема потреба за витамини?

Дознајте во кои животни ситуации нашето тело има потреба за поголема доза минерали и витамини, зајакнете го одбрамбениот систем и сочувајте го здравјето.

Доилки:Во периодот на доење, жената има зголемена потреба за витамин А.

Деца: Во текот на растење значајно се зголемува потребата за фосфор и витамин Д.

Пилули: Во ситуации кога жените конзумираат контрацептивни пилули, витамините Б6 и Ц можат да ги ублажат мачнината и нервозата. Тие пилули се вбројуваат и во антивитамини на витаминот Б6, па затоа при земање на пилули против бременост треба да се земаат и дополнителни количини од тој витамин и материја кои придонесуваат за нормално функционирање на белите дробови.

Трудници:Во почетокот на бременоста зголемени се потребите од витамин Ц, а во текот на целата бременост се репорачува да земаат витамин Ц, Д, Б12 и Б9.

Новороденче: Често потребни им се дополнителни количини на витамин Д.

Цироза на бели дробови: Болеста настанува поради недостато на колин, па препорачливо е кај сите болести на дробови да се конзумира во поголеми количини.

Проверете и

8 работи за водата кои сигурно не ги знаевте

Во лажичка вода има толку молекули колку што има лажички вода во Атлантикот. Атлантскиот океан ...