Почетна / Здравје и исхрана / Карнозин-супстанца на долговечноста

Карнозин-супстанца на долговечноста

Супстанцата на долговечноста, како ште се нарекува Карнозинот, позитивно влијае на знаците на стареење, како во физички така и психички поглед. Редовното користење на Карнозинот допринесува луѓето да изгледаат, но и да се чувствуваат млади и полни со енергија. Фактот дека карнозинот природно се наоѓа во нашиот орагнизам, но и во исхраната, е доволен доказ дека е апсолутно безбедна супстанца.

Со текот на стареењето, достапноста на карнозинот во телото се намалува а со тоа телото ослабнува и потешко се бори со процесите поврзани со стареењето. Со користење на суплементи, може да се обноват нивоата на карнозин во телото односно во крвта и ткивата а со тоа да се продолжи животот.
Карнозинот е добро познат по заштитата на телото од невродегенеративни болести и мозочен удар, тој го зголемува перформансот на телото, го заштитува срцевиот мускул и крвните садови од артеросклероза.

Здраво стареење, карнозин
Карнозин,Now Foods,
Генерален застапник- тримекс Дооел Скопје http://www.trimeks.com.mk/product/l-carnosine/

Карнозин во борба со срцеви болести

Бројните ефекти од користењето на карнозинот низ бројни истраувања покажале одлични резултати во заштитата на срцето и крвните садови. Карнозинот докаано ја намалува смртноста од мозочните удари и ги намалува штетните ефекти од истиот на самиот мозок. 17-19 истражувања покажуваат дека со користењето на карнозин пред или по појава на мозочен удар мозокот се заштитува од исхемични реперфиузиски повреди кои може да се појават кај ткивата кога тие имаат недостаток од кислород или пак кога се соочуваат со високи нивоа на кислород откако се воспоставува нормална циркулација на крвта.

Карнозинот исто така го заштитува срцевиот мускул од исхемија (недостаток на циркулирање на крвта) кој може да биде предизвикател на срцев удар. Оваа заштита доаѓа од антиоксидативните својства на карнозинот кој го штити телото од слободни радикали, метали и ја намалува инфламаторната активност на клетките. Притоа го заштитува телото од создавање на тромбови и штети на ѕидовите на артериите.

 

Карнози во борба со диабетес

Низ бројни студии покажано е дека кај лицата со диабетес, клетките имаат ниски нивоа на карнозин што се поврзува со нивно забрзано стареење. Исто така дебелината како болест има големо влијание при појавата на диабетес тип 2 кој тесно се поврзува со кардиоваскуларни болести, болести на бубрезите, штета на нервите како и очни болести.
Со користење на карнозин, се обновуваат нивоата на карнозин во виталните ткива со што се прави заштита од негативните последици кои ги донесува диабетесот како болест. Карнозинот ги намалува нивоата на шеќер во крвта, ги заптитува клетките од оксидативен стрес и зголемена појава на инфламација.

Карнозинот го заштитува мозокот и помнењето


Alzheimer-овата болест
 е широко позната како една од најчестите невродегенеративни пореметувања. Научниците откриле дека пациентите со оваа болест имаат ниски нивоа на карнози во нивните мозоци и во спиналната течност , дури и пониски од оние кај повозрасните лица.
Оваа болест е резултат на бројни причини, од кои сите имаат некоја поврзаност со карнозинот и функционирањето на мозокот.
Експертот од ова поле Alan R. Hipkiss ја прикажа врската помеѓу оваа болест и опаѓачките нивоа на карнозин во телото. Hipkiss открил дека оние делови од мозокот кои примарно се погодени од  Alzheimer се оние во кои карнозинот природно може да биде пронајден во највисоки концентрации. Од ова се добива заклучок дека со текот на годините, овие делови од мозокот се најнеотпорни на Alzheimer-овите штети.
Абнормалниот протеин ( amyloid beta) кој може да се појави кај лицата со Alzheimer, вообичаено има многу јони на цинк. Карнозинот има способност да се сврзи со цинкот и да ги одрува здрави ткивата од штета која може да настане од оваа болест.

Кои се бенефитите од користењето на карнозинот?
Карнозинот би бил многу корисен кај заболувања кои се поврзани со стареењето:

 • Дегенеративни невролошки болести (Алцхајмерова и Паркинсонова болест, епилепсија, депресија, шизофренија, деменција, состојби предизвикани од мозочен удар)
 • Спектар на аутистични болести (аутизам, Аспергеров синдром, дислексија и диспраксија, Тоуретов синдром и др.)
 • Стареење на клетките
 • Мускулна дистрофија
 • Кардио-васкуларни болести
 • Дијабет и неговите компликации

  Тој е филиолошка супстанца која е 100% природен антиоксиданс со повеќе биолошки функции:

  • Униварзален и мултифункционален антиоксиданс
  • Ја поддржува виталноста на мускулите
  • Ја зголемува снагата и издржливоста
  • Го забрзува опоравувањето после трчање
  • Го намалува оштетувањето на клетките настанато од дејство на алкохол
  • Дејствува како преносник на импулсите во мозокот и нервите (невротрансмитер)
  • Го продолжува животот
  • Ја подмладува кожата
  • Ја зголемува издржливоста и силата на мускулите
  • Го регулира крвниот притисок
  • Го стабилизира холестеролот
  • Го зајакнува срцевиот мускул
  • Ги штити клетките на мозокот (на пр. од недостаток на кислород)

  Најважни карактеристики на Карнозинот

  • Безбеден, природно го има во човечкиот организам и храната
  • Антивоспалувачки и антиканцероген ефект
  • Ја штити ДНК од оштетувања предизвикани од слободните радикали
  • Има позитивен ефект кај аутистичните нарушувања
  • Ги штити мозочните клетки од оштетување
  • Дејствува како невротрансмитер
  • Ги подмладува клетките на луѓето
  • Го продолжува животниот век
  • Штити од токсичен ефект на тешките метали
  • Универзален антиоксиданс и чистач на алдехидите
  • Спречува пероксидација на липидите
  • Значајно ги спречува процесите на гликација (на природен начин)
  • Обезбедува мултифункционална заштита на протеините и фосфолипидите

  Неверојатно е како овој мал молекул на дипептид, може да има така големо влијание во подмладувањето на организмот.

  Карнозинот има извонредна способност да ги подмлади старите клетки и клетките кои се во процес на стареење и да ги направи потполно функционални и здрави.

 

Проверете и

CoQ10 – ПОДДРШКА ЗА ЗДРАВ СРЦЕВ МУСКУЛ И ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА ЗА ОРГАНИЗМОТ

Што е CoQ10? Коензимот Q10 е природен нутриент есенцијален за живот и здравје на секоја ...