Почетна / Совети за здравје / Какви Ви се мислите, таков Ви е и животот

Какви Ви се мислите, таков Ви е и животот

За некој е добра работа, стан или автомобил извор на среќа, а за другите не е, бидејќи има поинакви желби. Она во што веруваме најчесто ни се и случува, па доколку сме свесно или несвесно убедени во тоа дека ни е животот тежок, тажен и страшен ќе создадеме и таква реалност.

Кој може искрено за себе да каже дека е среќен? На некој му е малку потребно за да се чувствува задоволен и исполнет, додека некој друг има поголеми амбиции и од животот бараат секогаш повеќе. Секој има шанса да биде среќен, но управо од нас зависи дали во тоа ќе успеиме.

Среќа е чувство на исполнетост, доживување дека имаме и изградуваме нешто што ни е важно. Често можеме да слушнеме коментар “тој има се, а сепак не е среќен”. Иако на прв поглед тоа не звучи многу логично, кога малку подобро погледнеме што е тоа “се”, ќе разбереме дека е во прашање замена на тезите. За некој е добра работа, стан или автомобил извор на среќа, но за другиот човек тоа не е случај, бидејќи во животот има поинакви цели. Кога себеси си наметниме цел кој не го чувствуваме како наша интимна и автентична потреба, ја пропуштаме приликата да навистина бидеме среќни. Би требало да се искрено запрашаме што сакаме и порад што.

Како нашите погледи на свет, предрасуди или убедувања влијаат на тоа колку сме задоволни и исполнети во животот?

– Среќен е оној кој во тоа верува, а не оној кој има документ тоа да го докажи. Објективни околности често немаат врска со нашите внатрешни доживувања за тоа како ни оди во животот. Она во што веруваме, најчесто е она што ни се случува. Ако свесно или несвесно веруваме во тоа дека животот е тежок, тужен и страшен, своето внимание ќе го насочиме на пронаоѓањето на тие аспекти на животот. И ќе бидеме во право и ќе бидеме тажни, исплашени и оптеретени. Луѓето се склони да заклучуваат како нештото го имаат добро проценето и предвидено работи кои по тоа навистина се остварија. Сепак, чест е случајот да верувајќи во вистинитоста на своите заклучоци, се туркаме себеси директно во исполнување на истите.Од друга страна, тоа исто важи и за позитивни уверувања, која не водат кон тоа да во животот забележуваме прилики и шанси и пронаоѓаме ресурси во себеси и во сопствените капацитети.

Колку митовите за среќа ни одмагаат кон патот до неа?

– “Живееја среќно до крајот на животот” е можеби најпознат мит. Во ова реченица постои суштинско несогласување со човековата природа. Како илустрација на на таа човечка природа постои интересен развојни феномен – кога детето се игра со играчката, се смее и изгледа задоволно, а потоа во еден момент ја фрла играчката подалеку од своето видно поле, па потоа е бара покажувајќи ги знаците на фрустрација. Штом повторно ќе ја најде, повторно станува задоволно. Се поставува прашање зошто детето само себе си се фрустрира? Едноставно, за да почувствуваме задоволство, потребно е да чувствуваме фрустрација, затоа што задоволството е состојба кое постигнуваме кога ја победуваме  фрустрацијата.

Дали постојат личности кои се “родени под среќна ѕвезда”?

– Постојат случајности, среќни и несреќни моменти, како и разлики во тоа што ни е дадено, а што од нас зависи. Сепак, можеми многу често со случајностите го нарекуваме она за што сами сме заслужни и често со судбина го нарекуваме на она што можеме да влијаеме. Некогаш ни се чини да на другите луѓе работите им успеваат полесно отколку на нас. Помислуваме дека ако не го забележуваме уморот на лицето на некоја личност, доколку екој н е жали од системот, живот и луѓе, тогаш Вие мислите дека тој сигурно нема проблеми.  Разликата е само во тоа на кој начин се носиме со препреките, дали од нив правиме големи катастрофи или енергијата ја насочуваме кон барањето на решение. Кога ќе ни се случисречен настан, можеме да уживаме во тој поклон. Она што при тоа не смееме да заборавиме е да се случајностите викаат така управо затоа што не се случуваат премногу често.

Големите очекувања често можат да не запрат во тоа да бидеме среќни?

– Тоа од една страна е точно, но од друга страна, кога не би очекувале, не би можеле ниту да се обидеме да ги оствариме целите. Човекот сака да постигни нешто големо затоа што мисли дека тоа ќе го направи посебен, горделив, голем, вансериски, дека ќе добие чувство на моќ и ќе ја покажи вредноста. Ова не е лоша појава доколку не заборавиме дека можиме да се потврдиме и на разни други начини. Личноста која е во контакт со своите емоции и разбира што и се случува, поже полесно да ги лоцира проблемите, нивните вистински извори и со самото тоа личноста е поблиску до решението. Секако, потребна е храброст да продолжиме понатаму до својата спознаја и да ја употребиме за личен развој. Потребно е да се преземе ризик и одговорност, прифаќање дека можеби нема да успееме, а работејќи се да до остварување до целта дојди. Често мораме да се менуваме во склад со околностите и да не ја губиме волјата на тој пат.

Што е клучна „состојка” за среќа и љубов?

– Прво мораме да се откажеме од идејата дека љубовта е чувство на пријатност која се едноставно случува и трае. Љубов не е само позитивна емоција на посветеност кон другата личност. Љубовта е голема работа, кој како и секоја друга работа бара добро да ја извршуваме ако сакаме да напредува и да се развива. Љубов подразбира да ни е удомбно и пријатно, но ако сакаме да задоволство трае, потребно е нашето големо и постојано вложување и исто така вложување и од страна на партнерот. Клучен одговор на прашање дали е партнерот подготвен и дали може да допринесува за нашето задоволство и развој и дали ние можиме тоа исто да направиме за него. Исто така, важно е да умееме да прифатиме доколку партнерот не може да задоволи сите наши потреби, затоа што некогаш самостојноста е важна на патот кон среќа и љубов.

Се што сакаме има своја цена

– Среќа и задоволство  се нешта што се постојано постигнува и бара во текот на целиот живот. Прва грешка која често во тоа правиме е тоа што се трудиме да нешто постигнеме, а не сме баш сигурни каде точно сме дојдени. За да бидеме задоволни, прво треба да знаеме што е тоа што за себе сакаме. Втора честа грешка е да очекуваме дека е доволно да знаеме што сакаме. Работите нема да се случат сами од себе, или не толку често за да можеме на тао да сметаме. Се што сакаме има своја цена, бара дополнителен напор, одрекување и труд и тоа нема да ни падне тешко, доколку пред себе имаме јасна и вредна цел.

Парите не се одлучувачки фактор

Колку и да звучи неверојатно, парите не одредуваат колку ќе бидете среќни, кажуваат научниците.Резултатите на истражувањата покажаа дека личности кои имаат освоено големи пари на лотарија беа посреќни пред големиот финансиски пресврт во животот. Некои од нив дури и се вратија на старите животни навики во желба да ја вратат поранешната среќа.

Според тоа, тврдат стручњаците, среќата сепак ја сочинуваат мали работи. За да ја пронајдете, потребно е да работите на себе си и да во секоја ситуација пронајдете позитивна страна. Еден од важните фактори е и создавање на нови пријателства, како и тоа да што повеќе време поминувате со за Вас драги личности. Важно е да бидете реални, мотивирани, да имате план и да бидете упорни во нивото остварување.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...