Почетна / Активен живот / Како да засјаете со елан и здравје во вашите златни години со помош на Карнозин?

Како да засјаете со елан и здравје во вашите златни години со помош на Карнозин?

Одлично е и кога старееме со грациозност – секој ја има таа желба.
Доколку се грижиме правилно за себе имаме поголем потенцијал да старееме добро и да се чувствуваме добро. Благодарејќи на бројните истражувања, веројатно е дека можете да бидете активни и да имате мускули дури во вашите 80ти.

Од секогаш беше сметано дека не можеме да имаме нови мозочни клетки и тоа со истражувањата се негира. Здравото живеење, вежбањето па дури и среќата може да помогнат во градењето на нови мозочни клетки.
Разбирањето како сите тие аспекти од секојдневието влијаат на нашето здравје како вежбањето, животниот стил, работата, исхраната работат заедно за да го подобрат нашето здравје може да ни помогне да направиме подобар избор кој ќе ги зајакни сите овие аспекти низ годините и ќе ни овозможи добро здравје во било кое доба.
Во Азија периодот по менопаузата уште го нарекуваат и втора пролет, нова и убава транзиција.
На што се должи тоа – па секако на погоре напоменатите фактори кои кај Азијките придонеле да уживаат безгрижно во секоја доба во својот живот па дури и во златните години.

Кој суплемент делува делотворно за здраво стареење?

L-carnosine или Карнозин природно се јавува како комбинација на две амино киселини. Тој е новитет на пазарот и е делотворен при подмладување на клетките.

L- Carnosine
                              www.trimeks.com.mk

Во Австралија направени биле истражувања со Карнозин врз клетки кои не биле функционално но се уште биле живи (тоа се случува во состојба пред да настапи смрт).
Истражувањето покажало дека клетките третирани со карнозин живееле подолго и го задржале својот младешки изглед и шеми на растење. Она што е најзачудувачки дел од овој експеримент е тоа што карнозинот може да преобрати процесот на стареење кај клетките кои изумираат.

Како се превенира стареењето на клетките?

Во една од студиите, научниците испитувале клетки кои изумирале во култура која содржи карнозин. Клетките добиле нов изглед и зголемен потенцијал за нова делба. Кога клетките бил вртени во средина без карнозин знаците на стареење и изумирање повторно се појавиле.
Научните повторно ги враќале од една во друга средина клетките и забележале дека клетките кои биле трансферирани во средината со карнозин преживеале до 70 делби додека пак клетките кои не биле трансферирани до 57 поделби.  Во однос на животот на клетката зголемувањето било 300%, односно клетките во карнозин живееле околу 413 дена додека пак клетките без карнозин во просек од 126-139 дена.

Шеќери и стареење
Телото старее кога во него се случуваат неконтролирани реакции на шеќерите со протеините. Вакви реакции се случуваат и кога ќе загреете шеќер и тој ќе карамелизира.
Во оваа хемиска реакција вишоците на шеќери и/или алкохоли ги карамелизираат протеините во телото. Ова е битен фактор при стареењето, а кај дијабетичарите станува ризик фактор.Телото на човекот е составено од протеини, протеините се супстанците кои се одговорни за функционирањето на телото на дневна основа, па затоа се што предизвикува детериорација на протеините има драматичен импакт врз функциите и изгледот на телото.

Деструктивните ефекти на шеќерите и алдехидите (соединенијата формирани со оксидација на алкохолот), протеините во нашите тела имаат тенденција да прават деструктивни промени како што старееме. Деструкцијата е примарен фактор не само во самиот процес на стареење, но исто така и при појавата на првите знаци на стареењето како кожата со брчки, појавата на катаракта како и појавата на деструкција на нашиот нервен систем- особено мозокот. Карнозинот во бројни истражувања е докажано дека е ефективен кај овие форми на модификација на протеините во телото.

Карнозинот влијае врз заштитата на протеините од оштетување на барем два начини
1. Карнозинот се сврзува со
carbonyl или групата на алдехиди и се сврзува со протеините
2. Карнозинот делува како антиоксиданс кој ја спречува појавата на оксидација на шеќерите која ја споменавме претходно.

 Alzheimer
Карнозинот исто така докажано делува при редуцирање или пак комплетно превенирање на оштетувањето на клетките предизвикано од   beta-amyloid (AKA amyloid-beta, amyloid ß-protein, и Aß),еден од примарните протеини кои се појавуваат како ризик фактори за појава на  Alzheimer. Присуството на beta-amyloid води кон оштетување на нервите и намалување на мозочната функција.  Карнозинот ја блокира и деактивира функцијата на  beta-amyloid.

Исто така тој во меѓувреме ги заштитува неутралните ткива од деменција. Карнозинот е многу битен затоа што не само што ги превенира појавите во рамките на протеинскиот состав ги елиминира и зачетоците на нус појавите и ја регенерира нормалната мембранска функција на клетките. Делува не само на мозокот, туку и на органите во телото како и кожата.
Имајте во предвид дека промените кои ќе ги видете на вашата кожа немаат само естетски карактер, оштетувањето е индикатор на други видови на штети кои се појавуваат кај други органи во вашето тело – вклучувајќи ги очите и вашиот мозок .

 

Проверете и

Јагодите се убавина и здравје

Јагоди – здравствени придобивки Јагодите се богати со витамин Ц, каротен, фолна киселина и железо. ...