Почетна / Совети за здравје / Кафе – напиток за добро расположение

Кафе – напиток за добро расположение

Делувањето на кафето е познато повеќе од 3000 години. Почетоците и се поврзани за етиопското племе Гала, во кој мешаа плодот на кафето со животинска маст и го консумираа како стимуланс пред заминување на војна. Арапските трговци го пренесоа кафето из Етиопија во Арабија. Бидејќи алкохолот им бил забранет, кафето станало се популарно, а зборот qahwa стана синоним за драгоцен црн напиток. Во Европа кафето стигнало во 1615. Година со млетачките трговци.

Кафето го одржува мозокот активен и здрав

Научниците дојдоа до откритие дека кафето го подобрува обработка на информациите и обемот на слушањето. Кофеинот кај луѓето создава подобро расположение и го зајакнува способноста на обработката на содржината на пораката. Десетгодишни истражувања покажаа дека луѓето кои пијат три пати на ден кафе имаат помало опаѓање на менталните способности во староста. Но едни други истражувања докажаа дека пиењето големи количини на кафе доведува до срцеви заболувања. Луѓе кои пијат помалку од една шолја кафе почесто патат од болки во грбот. Истражувања кои се направени во Харвардн покажаа дека луѓе кои пијат до пет шолји кафе на ден им се намалува ризикот од дијабетес тип 2 за 30 проценти. Научниците дојдоа до заклучок дека кафето не создава зависност.

Врсти на кафе

Англичанецот Џорџ Константин Вашингтон, кој живеел во Гватемала, заслужен е за настанување на инстант кафе. Машината за еспресо патентирал Луџи Бесера 1901. Година, и тогаш настанал еспресо, напиток кој е побогат и повеќе концентриран од стандардното филтер кафе. Денес во модерните кафулиња постои неколку врсти на овој напиток. Еве неколку од нив:

Капучино – жешко млеко се меша со еспресо кафе, а пената од млекото се става на врв.

Американо кафе – еспресо кафе кое се става во шолја со жешко вода.

Лате – еспресо кафе и шолја со загреано млеко.

Макијато – еспресо кафе со малку загреано млеко или пена од млеко кое се додава на врвот.

Допио – напиток од две чашки еспресо кафе и една чашка зовриена вода.

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...