Почетна / Здравје и исхрана / Јогурт, кисело млеко и кефир – напивки за вечната младост!

Јогурт, кисело млеко и кефир – напивки за вечната младост!

Иако постои уште од старите времиња, се смета дека јогуртот е по потекло од Балканот и Мала Азија, каде што се правел од млеко од коза, овца или крава. Некои уште го нарекуваат кисело млеко, а постојат многубројни варијации помеѓу кои е најпознат кефирот, напивка од Кавказ, за кој се верува дека е одговорен за долговечноста на пастирите од овој регион. Јогуртот, киселото млеко и кефирот се сметаат за напивки на вечната младост, поради нивното поволно влијание на здравјето. Сите се добиваат со постапка на ферментација на млекото, а разлика помеѓу нив е најмногу во стартер културата.

ЈОГУРТ

За добивање на јогуртот како стартер култура најчесто се користат млечните бактерии кои се викаат Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus , кои го претвораат млечниот шеќер во млечна киселина, давајќи им кисел вкус. Lactobacilus bulgaricus името го добило по земјата на потеклото. Ова бактерија 1903. година ја открил бугарскиот научник Стамен Глигоров. Според една легенда, тој после одморот во неговото родно село тргнал на пат да се врати во Европа, земајќи со себе и мал земјани сад со јогурт. Во текот на патот го испил јогуртот, а она што останало во дното го ставил под микроскоп – и открил дотогаш непозната бактерија, а во неговата чест тогаш нареченатаBacterium bulgaricum – Grigoroff.

Прочуениот руски научник Иља Мечников ја развил неговата теорија за причините на стареењето – делување на отровните материи кои настанале со процес на разградување на храната, токму благодарение наLactobacillus bulgaricus.

КИСЕЛО МЛЕКО

Многу луѓе не прават разлика помеѓу јогуртот и киселото млеко, најверојатно поради нивната сличност кога за вкусот станува збор. Меѓутоа, киселото млеко е погусто од јогуртот, а како стартер култура за ова напивка се користи Lactobacillus acidophilus . Има нешто по кисел вкус од јогуртот, а многу често се произведува и под име цврст јогурт.

Во некои земји се користи и мешавини на јогурт, така на пример во Турска можете да испиетеAyran, напивка од кисел јогурт измешан со вода со додаток на сол, додека во Индија подготвуваат Lassi, напивка од кисел јогурт со додаток на вода, овошје и овошни сокови.

КЕФИР

Кефирот името го добил по турскиот збор кеиф, што во превод значи добро чувство.

Кефирот е густ млечен производ кој содржи карбонатни киселини и етилен алкохол. Настанува така што во млекото се става кефирна култура, која е во суштина комбинација на бактерии, млечни киселини и одреден вид на квасец (Saccharomyces kefir i Torula kefir ). Кефир е посебно добар за здравјето, затоа што бактериите кои се наоѓаат во него произведуваат антибиотски материи.

Активен квасец и бактерии кои се наоѓаат во кефирот имаат многу поголема нутритивна вредност отколку јогуртот.

Проверете и

CoQ10 – ПОДДРШКА ЗА ЗДРАВ СРЦЕВ МУСКУЛ И ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА ЗА ОРГАНИЗМОТ

Што е CoQ10? Коензимот Q10 е природен нутриент есенцијален за живот и здравје на секоја ...