Почетна / Здравје и исхрана / Јадења без месо – како влијаат на здравјето?

Јадења без месо – како влијаат на здравјето?

Се повеќе луѓе се свртува кон исхрана без месо поради здравствените причини.  

Познато е дека можете да се храните здраво, а притоа да не трошите многу пари. Еден од начините да здраво заштедите е да подготвувате јадења без месо.

Во денешно време со ограничен буџет, подготовка на јадења без месо преставува предизвик. Со добра организација и планирање и тоа е можно. Многу луѓе штедат пари така што подготвуваат јадења без месо. Месото е во главно поскапо од останатата храна. Таквите јадења се состојат од зеленчук, мешунки ( грав, грашок, соја) и житарки и генерално придонесуваат за нашето здравје.

Фактор здравје   

Исхраната која обилува со овошје, зеленчук, со разновидни житарки и мешунки, како и јатки е богата со растителни влакна, витамини и други нутриенти. Луѓе кои воопшто не јадат месо и чија исхрана се базира на билна храна, таканаречени вегетаријанци, во главно внесуваат помалку калории и помалку маснотии преку исхраната. Познато е дека имаат помалку проблеми со прекумерната телесна тежина и имаат помал ризик од заболување од болести на крвните садови во однос на луѓе кои јадат месо.

Колку протеини Ви се потребни на дневно ниво?    

На возрасните личности им се препорачува некаде помеѓу 50 и 175 грама протеини дневно. Распонот на вредностите е голем затоа што препорачаното дневно внесувае на протеини зависи од градбата на личноста, староста и нивото на физичката активност во текот на денот. Поточно, на килограм на телесна тежина се препорачува 1 – 1, 5 грама за личност кои се занимаваат со спорт и 2 – 2, 5 грама кај спортистите. Месото е одлучен извор на протеини, но сепак се препорачува да 2/3 потребни протеини внесете по пат на храна од билно потекло. Тука спаѓаат грашок, грав, производи од соја, несолени лешници, бадеми, кикиритки и разновидни семки, а добар извор на протеини се и јајцата. Препораките исто така кажуваат дека е важно да обратете внимание и на тоа какви масти, содржи храната. Маснотиите во месото, пилешкото и јајцата се заситени масти, додека во храната од морето, јатките и семките,  во главно се наоѓаат незаситените масти. Подобро е да внесувате повеќе од овие намирници кои содржат незаситени масти.

Кога јадете месо не претерувајте   

Никој не кажува дека од утре не смеете повеќе да јадете месо. За почеток, обидете се да избегнувате месо еднаш или двапати неделно. Постапно ќе откриете дека ви одговара, и можеби ќе уживате во храна без месо повеќе денови во неделата..

Кога јадете месо не претерувајте. Парче месо не би требало да биде поголемо од една кутија на цигари, што е околу 80-100 грама, и да зафаќа ¼ од чинијата. Останатиот дел пополнете со овошје и зеленчук, а преостанатата четвртина нека заземат интегралните житарки ( леб или ориз – интегрален кога е можно).

Проверете и

CoQ10 – ПОДДРШКА ЗА ЗДРАВ СРЦЕВ МУСКУЛ И ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА ЗА ОРГАНИЗМОТ

Што е CoQ10? Коензимот Q10 е природен нутриент есенцијален за живот и здравје на секоја ...