Почетна / Здравје и исхрана / Двозрнест лимец

Двозрнест лимец

Двозрнестиот лимец, наречен уште и емер, е еден вид на дива пченица. Уште во средно камено време двозрнестиот лимец бил широко употребуван како растителна храна. Во моментов се култивира ретко, главно во Јужен Кавказ и Татарстан.

Грците го нарекувале “tiphe”, турците “siyez”, a русите – оркиш или полуполба.

Историјата на лимецот започнува уште во длабоката древна ера, археолозите тврдат дека оваа пченка била конзумирана пред повеќе од 15 000 години, во земјите околу делтата на реката Нил.

Здравствени придобивки на лимецот

Лимецот е исклучително богат со витамините A,B и E, белковини и минерали (цинк, магнезиум, манган, фосфор)

ad zido slika

Витаминот E игра голема улога за заштита на кардиоваскуларниот систем, помага за функцијата на половите жлезди, а исто така е и прилично добар антиоксиданс, помага за брзо ослободување на слободните радикали од телото.

Научно е докажано дека процентот на цинк во лимецот кој е произведен во Бугарија, е многу поголем отколку во тие произведен во другите земји.

Високата содржина на магнезиум ја прави пченката исклучително корисна храна за луѓе кои спортуваат, а особено за оние кои боледуваат од грчеви во мускулите и истегнување.

Овој вид на пченица се покажува повеќе подносливо за луѓе кои манифестираат нетолеранција на глутен и не можат да консумираат бело брашно. Иако содржи глутен, истражувањата покажуваат ниска токсичност кај пациенти со целијачна болест.

Народните лекари препорачуваат конзумирање на лимец при состојби како колитис, нервоза, шилци, како и за подобрување на имунитетот.

Проверете и

Зошто е корисен AlphaSorb-C од Now Foods?

Зошто е корисен AlphaSorb-C од Now Foods? Има антиоксидативна заштита Брза апсорпција на Витамин Ц ...