Почетна / Фитнес и аеробик / Дали треба да се внесува храна после тренинг?

Дали треба да се внесува храна после тренинг?

Постои голема заблуда мегу луѓето дека не треба да се јаде веднаш после тренинг. Тоа е сосема погрешно! Најдобро е да јадете колку што е можно побрзо после тренингот. Ако чекате многу долго, вашето тело ке ја складира храната како масти наместо да ги “нахрани” мускулите.

Working on my abs at the gym
Working on my abs at the gym

Препорачливо е да имате мал оброк веднаш после тренингот (околу 30минути). Тој период се нарекува “златен период” тогаш мускулите ја искористуваат ефективно хранливата материја. Тој период е најдобро да се внесе храна богата со протеини и витамин А за да им помогнете на мускулите ефикасно да се опорават.

fitness-training-and-nutrition

Проверете и

Што треба да се јаде пред и после вежбање

Доколку внимаваме на тежината и оджување на витката линија, некогаш исклучивото практикување на редовна физичка ...