Почетна / Фитнес и аеробик (page 3)

Фитнес и аеробик

Диамнонд склекови

Кога ќе ги правите дијаманд склековите телото се поставува во прилично слична положба како и регуларните склекови. Разликата е во тоа што кај дијаманд склековите долниот дел од телото треба да биде во висина над рамената и притоа треба да се вложи поголем напор со рацете. Кога започнувате да ги правите дијаманд склековите рацете треба да бидат поставени точно под ...

Повеќе »

Стој на раце

Стоењето на раце претставува симетрична вежба. Можеби на почетокот изгледа тешка и невозможна за изведување, меѓутоа доколку се вложи труд и време ќе се уверите дека не е така. Започнете со правење стој на раце со поддршка на ѕид од три до пет серии во времетраење од пет до десет секунди. Нормална појава е како почетник да осетите тресење на ...

Повеќе »

Кардиоваскуларните вежби и мозокот

Движењето на мускулите го поттикнува ослободувањето на хормоните кои делуваат на мозокот и влијаат врз растот на мозочните клетки, регулираат расположение и ја подобруваат концентрацијата. Кардиоваскуларните вежби се вежби од аеробен тип. Освен за зајакнување на кардиоваскуларниот систем и слабеење, одлични се и за Вашиот мозок. Подобрувањето на циркулацијата ќе овозможи повеќе крв во мозокот и ќе му обезбеди кислород ...

Повеќе »

Трчање или брзото одење: Најдобар тренинг кој наместо парите ќе ги троши Вашите калории

Вежбите ќе направат да се чувствувате освежено и активно. За тоа не Ви е потребен тренер, теретана или специјални справи. Доволно е само да се определите помеѓу трчањето или брзото одење. Пролетта е како создадена за трчање или брзото одење. Со помош на овие активности ќе се ослободите од килограмите, ќе ги зајакните мускулите, а во исто време ќе престојувате ...

Повеќе »

Како физичката активност го забавува стареењето?!

Главното прашање на 21. Век, освен како да се излези од кризата, е да се пронајде начин за младешки изглед и барем малку да го забавиме стареењето. Еволуцијата пред милион години одредила да со годините организмот ја губи снагата, кожата побавно се регенерира, мускулите слабеат, имуниот систем се нарушува. Нашето тело може да се спореди со батерија која со текот ...

Повеќе »

Децата и спортот – што секој родител би требало да знае

Една од најважните детските потреби е потреба за движење. Физичката активност е едена од најбитните фактори за здравјето на децата. Со помош на физичката активност децата ги развиваат телесните и психичките вештини. Но, детскиот организам има свои специфичности и ограничувања. Телесниот, психолошкиот, биохемискиот, социјалниот и секој друг статус кој ја дефинира единката, е различен кај детето во однос на возрасен ...

Повеќе »

Каде грешите кога трчате?

Ако сега почнавте да трчате, или ако имате веќе неколку сериозни маратони зад себе, постојат причини поради кои Ви се чини како никако не можете да ги затегнете нозете. Погледнете ја ова листа на грешки за кои е можно да Ве стопираат во намерата да имате убави нозе до летото. Не ја менувајте рутата Доколку секогаш трчате по истиот пат, ...

Повеќе »

Благотворен ефект на вежбањето врз психичкото и емоционалното здравје

Нема ништо лошо во тоа што сакате да изгледате најдобро што можете и тоа Ви е можеби единствена причина поради која вежбате. Но треба да знаете дека вежбите исто така донесуваат бројни предности за Вашето психичко и емоционално здравје. ПОДОБРУВА РАСПОЛОЖЕНИЕ Брзата прошетка е лек за расположението. Прошетката брзо ќе го потикне ослободувањето на хемиските споеви кои го намалуваат стресот ...

Повеќе »

ВО ЗДРАВОТО ТЕЛО ЗДРАВ ДУХ: ФИЗИЧКИТЕ ВЕЖБИ СЕ ВАЖНИ ЗА МОЗОКОТ

Врз основа на повеќе различни истражувања, вонредниот професор на Катедрата за физиологија и наука за мозокот Дејвид Бучи и неговите соработници дојдоа до заклучок дека влијанието на вежбањето различно се рефлектира врз меморијата и на самиот мозок, во зависност од тоа дали личноста е адолесцент или возрасна. Пронајден е генот кој одредува до кој степен вежбањето има позитивен ефект, што ...

Повеќе »

Вежбајте го телото и карактерот

Телото бара постојани вежби и дисциплина. Телото е направено да биде во движење и доколку тоа задоволство му овозможите телото ќе Ве награди со здравје. Ви преставуваме неколку чекори благодарение на кои ќе го засакате вежбањето и ќе вежбате редовно. Имајте време Недостиг на времето е едно од главните причини поради кои луѓето не вежбаат. Во просек секој поминува околу ...

Повеќе »