Почетна / Активен живот (page 9)

Активен живот

Бадминтон – рекреација за сите генерации

Забавна игра која ги намалува килограмите, ги зајакнува мускулите, зголемува еластичност, ослободува од стрес, подобрува целокупен изглед на телото, како и здравствената состојба. Според статистичките податоци, бадминтон е втор спорт по популарноста во светот, веднаш по фудбалот. Иако делува како лесна рекреација, кога ќе се совлада техниката, станува многу посериозна игра. Бадминтон е сличен на тенис и е олимписки спорт. ...

Повеќе »

Ајде на прошетка!

Прошетката како најстара форма на вежба, повторно влегува во мода. Некогаш човекот многу повеќе време поминувал на нозе и бил принуден на движење, но со текот на време прошетката стана како заборавена уметност. Постои многу добри причини за да почнете да се движите, бидејќи движењето придонесува во чувањето на добра состојба на организмот и може да не заштити од срцевите ...

Повеќе »

Пишувајте дневник, здраво е !

Секојдневното пишување на најдобрите чувства и емоции на лист хартија го подобрува психичкото и физичкото здравје на луѓето, покажаа истражувањата кои научниците ги спроведоа меѓу пациентите заболени од рак. Земете тетратка и молив Водењето на дневник овозможува едноставно и евтино надминување на психичките блокади и растеретување од насобраниот стрес. Кога ќе се одлучите да пишувате, земете тетратка и молив. Научниците ...

Повеќе »

Стрелаштво, склад на духот и телото

Прва асоцијација поврзана со стрелаштво е времето на Робин Худ и кралскиот лов на елени, но денес ова стара дисциплина изгледа сосема поинаку. Во современо опремени сали, млади луѓе во тренерки и патики го затегнуваат лукот и стрелата и ја погодуваат метата на одредена оддалеченост. Стрелаштво е олимписки спорт и спаѓа во категорија на белите спортови. За да ја совладате ...

Повеќе »

Планината – пријател на нашето здравје

Планинската клима во секое годишно време може да биде од корист за луѓе кои се исцрпени од работата, се под стрес или не се доволно физички активни. Планинската клима ја карактеризира исклучително чист воздух, пријатно сончево зрачење, низок барометарски притисок, и што е многу битно, високо ниво на кислород и голем број на позитивни и негативни јони кои даваат енергија ...

Повеќе »

Танцувај и уживај !

Според тврдењето на стручните лица танецот е една од најздравите активности за мозокот. Танцувањето ја подобрува способноста за учење, паметење и креативност, и тоа кај луѓе од сите возрасти. Во текот на танцувањето, мозокот добива повеќе кислород, а тоа автоматски ја подобрува будноста и сите мозочни активности. Танецот бара координирани ритмични движења, а таа врста на напор ги активира и ...

Повеќе »

Вежби за растегнување како секојдневен ритуал

Кога ќе се разбудите, кои се првите активности што ги правите? Што правите после долгото седење или стоење на работа?И уште многу други слични ситуации, кога нашето тело завзема статична положба или правиме нешто исто. Свесно или несвесно, се истегнуваме! Зошто? Колку и да звучи банално, при секојдневните активности, телото ни праќа знаци кога треба да му ги олеснеме движењата ...

Повеќе »

Возењето на велосипед – повеќе од рекреација

Искористете го времето додека не работите на најдобар можен начин. Рекреирајте се во градот, паркот или во периферијата. Побарајте го во гаражата Вашиот велосипед и тргнете во незаборавна авантура. Заедничкото уживање во возењето на родителите и на децата придонесува за подобро меѓусебно поврзување и зближување, затоа што децата учат дека родителите покрај тоа што се нивни воспитувачи и заштитници можат ...

Повеќе »