Почетна / Совети за здравје / Најдобриот природен адаптоген во борбата со депресијата

Најдобриот природен адаптоген во борбата со депресијата

Некои типови на депресија доаѓаат и си одат, додека пак други типови можат да доминираат нечиј живот и да го направат да изгледа безначаен, несреќен, тежок  и непродуктивен. Депресијата може да прерасне во сериозна здравствена состојба која е потребно да се третира за да биде под контрола.

Препознавањето и контролирањето на тригерите кои ја предизвикуваат секоја наредна епизода на депресија може да бидат клучни показатели за незино контролирање.

Лоша здравствена состојба
Проблемите со здравјето пред или по дијагностицирањето на депресијата се доволно силен тригер за влошување на состојбата без разлика дали истите ја предизвикале или пак се појавиле пред истата да биде идентификувана.
Превземете грижа за вашето здравје, третирајте го секој проблем по совет од лекар и здравјето поставете го за ваш приоритет но не и дозволувајте на состојбата да управува со вашиот живот и секојдневие.

Финансиски грижи
Финансиските грижи се чест тригер на грижи и стрес. Фокусирајте се на нештата кои можат да ви помогнат да ја обезбедите вашата финансиска стабилност, без да се фокусирате постојано на она што го немате во моментот. Штедете и планирајте го својот буџет, дозволувајте си почесто активности за кои не се потребни многу финансиски средства а кои секако позитивно ќе влијаат на вашето расположение. Една единствена прошетка низ парк може многу позитивно да влијае врз вашето расположение.

Сексуални проблеми
Депресијара, стресот и недостатокот на желба за секс се често коегзистентни.Расположението и може значително да влијае врз степенот на желбата за интимност со партнерот, а постојат и ризици за недостаток на либидо за време на консумација на анти депресиви.

Прекумерна тежина
Прекумерната тежина или незадоволството со своето тело кај многу луѓе може да биде тригер за појава на депресија. Со зголемување на активностите во текот на денот како и зголемување на времето поминато во физичка активност многу полесно ќе се справите и ослободите од  симптомите на депресија но и ќе бидете позадоволни со својот изглед и со самите себе.

Соочување со големи животни промени
Некои животни промени, како смрт на сакано лице или пак ставањето на крај на значајна врска се често неочекувани промени надвор од ваша контрола,меѓутоа може да се спречат да бидат тригери за депресија. Најчесто членовите од семејството во вакви ситуациии се најголемата поддршка.

Зависности
Користењето на алкохол за потиснување на чувствата и симптомите на депресија може само да ги зголеми и потисне моментално епизодите на депресија.

Лоша исхрана
Одредени типови на храна како храна богата со масти  и шеќери може да предизвика чувство на летаргија и апатија. Со зголемување на внесот на свежи овошја и зеленчук тригерите за депресивни епизоди се намалуваат. Здравата храна е здравје на умот и телото-практикувајте ја што почесто.

Лош распоред на часови за одмор и спиење
Добриот сон е клуч за правилното функционирање на целото наше тело и органи. Тој е стимуланс за перформансот, затоа практикувајте здрави навики за спиење
– пред спиење исклучете ги сите електронски направи
– редуцирајте ги изворите на светлина, бучава и дискомфор
– пијте топло млеко или чај
– медитирајте, читајте или повремено користете топла пенлива бања пред спиење

Поради забрзаното животно темпо и честата изложеност на стресни ситуации, многу луѓе одвреме-навреме ги искусуваат споменатите симптоми.

ВЛИЈАНИЕТО НА ЕМОЦИИТЕ ВРЗ РАБОТАТА НА МОЗОКОТ
ВЛИЈАНИЕТО НА ЕМОЦИИТЕ ВРЗ РАБОТАТА НА МОЗОКОТ

Во ублажувањето на депресијата помагаат и валеријана, хмељ и лаванда. Меѓутоа, не треба да се користат истовремено бидејќи можа да предизвикаат несакани дејства.

 

Родиола- Најдобар природен адаптоген

Преку Rhodiola природата ни дава рака на спас. Позната како “златен корен”, таа е билка специфична за артичките и алпските региони која со векови се употребувала како средство за закрепнување, стимулирање на нервниот систем, намалување на депресијата и заморот и превенција од болести. Rhodiola е моќен адаптоген од непроценлива вредност – има способност да го зголеми капацитетот на организмот да се прилагоди на стресни влијанија кои непрекинато ги напаѓаат телото и духот и помага повторно да воспостави рамнотежа во организмот, без да влијае на нормалните функции.

Од 07.04.2017 – 14.04.2017 само на  веб продавницата на Тримекс можете да купите
Rhodiola со промотивен попуст од -25%

Полезности

· Телесни перформанси – физичка издржливост и опоравување

Rhodiola била главен фактор на физичката, менталната и психичката издржливост на советските астронаути и олимписки шампиони, како и на највисокиот државен врв. Од голема корист за сите оние кои имаат физичка и ментално напорна работа и за лица со ниско енергетско ниво.

· Ментални перформанси – бистрина на мислите и меморија

Ги подобрува основните интелектуални способности. За сите оние кои не сакаат да изгубат дел од менталната способност како последица на стареење.

· Емоционално здравје – промена на расположение, депресија, несоница, сексуално здравје

Несоницата е цврсто поврзана со стресот и расположението што доведува до нарушување на квалитетот на животот, работната способност и имунитетот. Ги елиминира депресивните симптоми (го подига нивото на серотин во мозокот) и ја јакне сексуалната енергија.

· Кардиоваскуларни болести, аритмија, хипертензија

Здравјето и функцијата на срцето се во тесна врска со стресот. Го зачувува срцевиот систем и штити од болести на кардиоваскуларниот систем, особено кога се зема во комбинација со CoQ10.

· Имунолошки систем – имунодефициенција, автоимуни болести, карциноми

Стресот има имуно-супресивно делување на T-клетките и клетките-убијци, многу значајни за уништување на канцерогените клетки. Има имуно стимулирачкото, антиоксидантно и антиканцерогено делување.

· Дијабетис и дебелина предизвикани од стрес

Постои причинско-последователната врска помеѓу 3 фактори – стрес, дијабетис и дебелина кои стануваат глобални проблеми.

· Аменореја и неплодност

За редовни менструални циклуси и против аменореја (недостаток на менструален циклус кај жените, а најчести причини се емоционален стрес, болест, орални контрацептиви или прекумерни телесни напори).

Проверете и

Ги спречува и третира инфекциите на уринарниот тракт

Боровинките се најпознати во помагање, спречување или лекување на инфекциите на уринарниот тракт . Овие ...